Maarten Hartveldt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maarten Hartveldt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Maarten Hartveldt
Geboren 9 maart 1953
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1992–heden
Genre(s) pretparkmuziek
Beroep Componist
Label(s) TMD
Officiële website
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maarten Hartveldt (Eindhoven, 9 maart 1953) is een Nederlands componist. Zijn werk bestaat uit orkestrale muziek bedoeld voor film, concertzalen en themaparken. Hij componeerde onder andere muziek voor de attractie 'Het Meisje met de Zwavelstokjes' van sprookjespark De Efteling en was verantwoordelijk voor de gehele parkmuziek aldaar tussen 2005 en 2018.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hartveldt studeerde aan het Brabants Conservatorium. In 1992 richtte hij een studio op in een voormalige kloosterkapel in Tilburg. Op zijn label gaf Hartveldt onder meer alle jazz-opnamen van het Metropole Orkest uit.

In 2001 produceerde hij samen met Michel den Dulk, destijds ontwerper bij de Efteling, de muziek voor PandaDroom, een attractie vanuit het Wereld Natuur Fonds. Drie jaar later componeerde en produceerde Hartveldt de muziek voor het sprookje Het Meisje met de Zwavelstokjes en stelde hij, samen met Michel den Dulk, een algemeen parkmuziekplan op. Van 2005 tot 2017 was zijn muziek vervolgens te horen langs alle paden van het attractiepark. Na 13 jaar werd zijn muziek vervangen. De auteursrechten van de parkmuziek bleven bij Hartveldt liggen, dit tegen de zin van de Efteling.[1][2] Na een jarenlange rechtszaak van Hartveldt tegen Buma/Stemra vonniste het Gerechtshof Amsterdam in 2020 dat Hartveldts muziek, waar het gaat om vergoeding, niet als achtergrondmuziek mag worden gecategoriseerd. De auteur wordt alsnog vergoed voor al het gebruik van zijn muziek vanaf 2011.[3]

In 2010 publiceerde Hartveldt Rudolphs Muziekboek, een combinatie van een muziekalbum en een door Den Dulk geïllustreerd kinderboek, waarvoor hij onderscheiden werd door de VN en het ministerie van BZK. In 2007 heeft het duo als ontwerper en componist verder nog samengewerkt aan de 'darkride'-attractie Atlantis in het Duitse Europa-Park.[4] In 2012 componeerde Hartveldt de parkmuziek voor attractiepark Toverland in Sevenum, waarvoor eerder Efteling-ontwerper Ton van de Ven adviseurswerk heeft gedaan.[5]

In 2019 was Hartveldt te zien in het tv-programma Podium Witteman naar aanleiding van zijn gitaarconcert dat in Duitsland en Nederland werd uitgevoerd door de beroemde gitarist José Fernandez Bardesio.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]