Maarten van 't Kruijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maarten van 't Kruijs
Maarten van 't Kruijs
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 18 februari 1813
Geboorteplaats Uithoorn
Overlijdensdatum 30 maart 1885
Overlijdensplaats Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Schaken

Maarten van 't Kruijs (Uithoorn, 18 februari 1813 - Amsterdam, 30 maart 1885) was een Nederlandse organist en schaker. In de internationale schaakwereld is hij bekend vanwege de naar hem vernoemde opening met 1.e3, de Van 't Kruijs-opening. Hij was een timide man waarvan relatief weinig bekend is.

Schaakcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van 't Kruijs woonde grotendeels in Amsterdam, alwaar hij voor de schaakvereniging Philidor speelde.[1]

Het in 1851 door Philidor georganiseerde eerste schaaktoernooi in de Nederlandse schaakgeschiedenis werd gewonnen door Van 't Kruijs. Ruim een jaar later werd een randomschaaktoernooi georganiseerd - wederom gewonnen door Van 't Kruijs, die met deze prestatie het punt maakte dat met randomschaak het echte schaaktalent nadrukkelijker tot uiting komt. Sissa schreef hierover “Het is een veld dat nog braak ligt, en tot welke bearbeiding wij alle onze schaakliefhebbers beleefdelijk uitnodigen.”[2]

Van 't Kruijs werd voor lange tijd beschouwd als een van de sterkste schakers van Nederland, zo niet de sterkste. De Duitse grootmeester Adolf Anderssen die onder meer tegen hem speelde gedurende zijn bezoek aan Nederland in 1861 zou hem zelfs tot de tien sterkste schakers ter wereld rekenen.[3] Hiermee werd tevens het beeld enigszins ontkracht dat het schaken in Nederland zo ver achterliep op de rest van de wereld.

In 1878 won Van 't Kruijs het vierde (officieuze) Nederlandse schaakkampioenschap.[4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]