Maarten van Rossumpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maarten van Rossumpad
Maarten van Rossumpad
Pad LAW 4
Uitgave Nivon
ISBN 9789491142116
Kenmerken
Van 's-Hertogenbosch
Naar Steenwijk
Lengte 384 (per 2012) km
Verbindingen Hanzestedenpad, Lingepad, Marskramerpad, Peellandpad, Pelgrimspad, Pieterpad, Trekvogelpad en het Veluwe Zwerfpad
Bijzonderheden Oorspronkelijk LAW 202
Maarten van Rossumpad
Maarten van Rossumpad
KBHFa Steenwijk
BHF Ruinerwold
BHF Balkbrug
BHF Ommen
KRZ Pieterpad
ABZg+l Overijssels Havezatenpad
BHF Dalfsen
ABZgr Overijssels Havezatenpad
BHF Zwolle
hKRZWae IJssel
BHF Vaassen
ABZg+r Veluwe Zwerfpad
ABZgr Veluwe Zwerfpad
BHF Apeldoorn
ABZg+r Marskramerpad
BHF Beekbergen
ABZgr Marskramerpad
KRZ Trekvogelpad
BHF Eerbeek
KRZ Veluwe Zwerfpad
KRZ Veluwe Zwerfpad
BHF Rozendaal
BHF Arnhem
BHF Oosterbeek
BHF Heelsum
BHF Wageningen
BOOT Rijn
ABZg+l Betuwepad
BHF Kesteren
BHF Rijswijk (Gelderland)
hKRZWae Amsterdam-Rijnkanaal
ABZgr Betuwepad
BHF Buren
KRZ Grote Rivierenpad, Betuwepad
hSTRae A15/Betuweroute
BHF Ophemert
BHF Waardenburg
hKRZWae Waal
BHF Zaltbommel
BHF Rossum
BOOT Maas
KBHFe 's-Hertogenbosch

Het Maarten van Rossumpad (LAW 4) is een langeafstandswandelpad met een lengte van 384 kilometer. Het loopt van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd en wordt beschreven in een door het Nivon uitgegeven gids.[1] Het pad is genoemd naar Maarten van Rossum, een 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt.

Het oorspronkelijke Maarten van Rossumpad liep van Arnhem naar Ommen (150 kilometer) en had als padnummer LAW 202. Het werd in 1994 uitgegeven, eveneens door het Nivon.[2] In 2001 werd het pad uitgebreid met het Vierstromenpad (LAW 4-3) van Arnhem naar Den Bosch. In 2012 werd het nogmaals uitgebreid met het noordelijke deel van het vroegere Overijsselpad (LAW 2-2) van Ommen naar Steenwijk.

De route (beschreven van zuid naar noord) begint bij het Station 's-Hertogenbosch, en loopt langs de Maas, die ten oosten van Alem met een veer wordt overgestoken, naar Alem en Rossum. Van Rossum tot Varik heeft de route twee varianten. De "pontvariant" gaat in oostelijke richting via Heerewaarden, en steekt de Waal over bij Varik. Deze veerdienst vaart echter niet het gehele jaar dagelijks. De hoofdvariant gaat van Rossum in westelijke richting naar Zaltbommel, waar de Waal via de Martinus Nijhoffbrug wordt overgestoken. De Waal wordt gevolgd tot Ophemert, waarna via Buren de Tielerwaard wordt doorkruist. Bij Rhenen wordt de Nederrijn overgestoken. De route volgt de Veluwezoom, meanderend langs Wageningen, Oosterbeek, Arnhem (binnenstad en Park Sonsbeek) en Rozendaal. Via de Posbank en Laag-Soeren wordt bij Eerbeek het Apeldoorns Kanaal bereikt, dat enige tijd gevolgd wordt. De route loopt in een boog westelijk om Apeldoorn heen, en gaat dan in noordelijke richting langs Vaassen, Epe en Heerde (door natuurgebied de Renderklippen). Bij Hattem wordt de IJssel bereikt, die met het veer bij Hattem of over de noordelijker gelegen brug wordt overgestoken. Via Windesheim gaat de route in oostelijke richting langs Dalfsen en door Ommen, om via Balkbrug en De Wijk in Steenwijk te eindigen.

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations (soms gelegen aan beschreven aftakroutes) te Den Bosch, Den Bosch Oost, Zaltbommel, Rhenen, Ede-Wageningen, Oosterbeek, Arnhem, Rheden, Zwolle, Dalfsen, Ommen en Steenwijk, alsmede uit busverbindingen in de meeste plaatsen langs de route. Campings en andere overnachtingsmogelijkheden zijn in redelijke mate voorhanden.

Het Maarten van Rossumpad kruist op diverse punten andere lange-afstand-wandelpaden: te Den Bosch het Pelgrimspad en het Hertogenpad (voorheen het Peellandpad), te Buren het Grote Rivierenpad (voorheen het Lingepad), bij Rhenen, Bennekom en Eerbeek het Trekvogelpad, bij Arnhem, de Posbank en Vaassen het Veluwe Zwerfpad, bij Beekbergen het Marskramerpad, bij Zwolle het Hanzestedenpad, tussen Dalfsen en Vilsteren samenloop met het Overijssels Havezatenpad en bij Ommen het Pieterpad en nogmaals het Havezatenpad. In de Betuwe kruist het Maarten van Rossumpad in Buren het Betuwepad; langs de Nederrrijn tussen Ravenswaaij en Kesteren lopen beide paden (deels) samen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Maarten van Rossumpad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.