Maarten van Veen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maarten van Veen
Maarten van Veen.jpg
Algemene informatie
Geboren 13 april 1971
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep pianist, dirigent
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maarten van Veen (13 april 1971) is Nederlands pianist en dirigent.

Studie en dirigentschap[bewerken]

Hij studeerde als eerste pianist in de geschiedenis af,[bron?] op zijn verzoek met een klassiek en een hedendaags pianorecital, aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ton Hartsuiker. Sindsdien is hij een van de vooraanstaande Nederlandse pianisten. Sinds 2003 is hij als dirigent bij diverse bijzondere projecten werkzaam. Zo dirigeerde hij de opera Der Hund van Rob Zuidam en nam hij muziek op van Robin de Raaff voor de film Megumi van Mirjam van Veelen en dirigeerde hij het DoelenEnsemble (Rotterdam) voor bijzondere projecten.

Naast zijn carrière als solopianist treedt hij regelmatig op als duo met diverse pianisten, waaronder Ralph van Raat en zijn broer Jeroen van Veen. Samen met laatstgenoemde is hij artistiek adviseur van de enige competitie voor twee piano's ter wereld, gehuisvest te Miami. In Nederland is hij momenteel ook artistiek leider en programmeur van het HortusEnsemble.

Samenwerking Robert Craft[bewerken]

Samen met Robert Craft nam hij werk op van Igor Stravinsky in de Abbey Road Studios te Londen (2000 en 2003). Deze opnamen werden als de 'beste opnamen ooit' getypeerd in The New York Times. In overleg met Robert Craft maakten de broers Van Veen in 2008 een nieuwe opname van Le Sacre du printemps, waarin voor het eerst alle authentieke aantekeningen van Igor Stravinsky werden uitgevoerd.

Authentieke muziekuitvoering en inspiratie[bewerken]

Maarten van Veen vindt de instrumenten uit 1820-1950 (o.a. Erard en Pleyel) een bron van inzicht in de pianistiek alsmede een verklaring voor vele compositietechnieken van de componisten die met deze instrumenten verbonden waren. De instrumenten bieden hem mogelijkheden om met deze inzichten die leiden tot een nieuwe taal, de vertelkunst van deze muziek te herscheppen en waar nodig te herzien.

Concoursen en prijzen[bewerken]

Discografie[bewerken]

Filmografie[bewerken]

  • 1984 - European Reder Festival
  • 2002 - Ayda (film van Kadir Selcuk & Karel Doing)
  • 2006 - Gezellig (Franse docufilm over Nederlandse muziekleven)

Externe link[bewerken]