Maashorst (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maashorst
Toekomstige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Overig
Ontstaan uit Vlag Landerd Landerd
Vlag Uden Uden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Maashorst is een toekomstige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Zij zal op 1 januari 2022 ingesteld worden door een fusie van de gemeenten Landerd en Uden. De fusiegemeente zal circa 57.000 inwoners tellen en bestaan uit zes kernen: Uden, Volkel, Odiliapeel, Reek, Schaijk en Zeeland. Daarvan is Uden met bijna 37.000 inwoners de grootste.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Maashorst verwijst naar het gelijknamige natuurgebied, dat tussen de verschillende dorpskernen in ligt.[1]

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 gaven de gemeenten Uden, Landerd en Bernheze aan te willen fuseren tot een nieuwe gemeente.[1] In Landerd werd eind 2015 een referendum gehouden over de toekomst van de gemeente, waarbij een meerheid van de uitgebrachte stemmen ging naar de optie om te fuseren met de gemeente Uden.[2]

Op 8 november 2018 namen de gemeenteraden van Landerd en Uden een principebesluit om te komen tot een fusie. De gemeente Bernheze heeft zich in 2016 teruggetrokken.

Op 16 april 2020 keurden beide gemeenteraden het herindelingsadvies voor de fusie goed. Het provinciebestuur van Noord-Brabant ging op 13 mei 2020 akkoord met het voorstel tot samenvoeging.

Nadat advies ontvangen was van de Raad van State werd op 4 november 2020 een herindelingswetsontwerp ingediend bij de Tweede Kamer.[3] Op 25 februari 2021 heeft de Tweede Kamer het wetsontwerp aangenomen.[4] De Eerste Kamer heeft het voorstel op 13 juli 2021 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen.[5]

De herindelingsverkiezing voor de gemeenteraad van Maashorst, die op 1 januari 2022 aantreedt, werd gehouden op 24 november 2021. Van de kiesgerechtigde inwoners in de zes dorpen bracht 42,3 procent zijn stem uit. De zittingsperiode van de gemeenteraad loopt t/m de gemeenteraadsverkiezingen van 2026; de nieuwe gemeente Maashorst zal daarom niet deelnemen aan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in 2022.