Maaslander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maaslander
Herkomst Nederland
Vetgehalte 30-48
Vorm wiel
Gewicht ca. 12 kg
Type Goudse kaas
Oorsprong gepasteuriseerde koemelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Maaslander is een eigen merknaam voor een Goudse, halfharde kaas van Nederlands grootste particuliere kaashandel nl. die van Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. Maaslander is een van de eerste Nederlandse kaasmerken. Het is een beschermde oorsprongsbenaming. Want normale Goudse kaas bevat behoorlijk wat zout door het gebruik van pekel bij de productie en dit kan hoge bloeddruk in de hand werken.

Daarom besloten de gebroeders Westland in 1978 een iets flauwere kaas te laten produceren dat door een korter pekelbad ervoor kon zorgen voor een lager zoutgehalte en een zachte smaak. Door dit proces van korter pekelen zou er meer melkvocht achterblijven in de kaas. Middels bevriende contacten is er vanaf dat moment een kaasfabriek in Arkel, Zuid-Holland bereidt om de maaslander te produceren. Een grootscheepse reclamecampagnes realiseerden een snelle bekendheid bij de consument.

Bij de introductie van deze kaassoort liet de firma heel het land geloven dat de kaas werd gemaakt enkel en alleen van melk, afkomstig van melkveebedrijven uit het gebied gelegen tussen de Maas en de Waal. Achteraf bleek dat dit onjuist te zijn.

Na verloop van tijd bleek dat de vraag groter bleek dan het aanbod van de Maaslander waardoor kaasfabrieken ook buiten het Land van Maas en Waal zorgden voor de productie van Maaslander, zoals een fabriek in het Duitse Flensburg.

Externe link[bewerken]