Maasniel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maasniel
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Maasniel
(Details)
Maasniel
Maasniel
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Roermond Roermond
Coördinaten 51° 12′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,01 km²
Inwoners (2007) 3720
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Centrum anno 2006
De Thooren
De Tegelarije

Maasniel (Limburgs: Neel) is een stadsdeel van Roermond en een voormalig dorp in het Nederlandse Midden-Limburg. Tot 1959 was het ook een zelfstandige gemeente, het werd daarna een wijk van Roermond, maar sinds 2004 heeft Maasniel weer zijn eigen plaatsnaamborden.

De gemeente Maasniel werd gevormd door de dorpen Maasniel, Leeuwen en Asenray en de gehuchten Broekhin, Spik, Straat, Maalbroek, Thusershof en Gebroek.

Door Maasniel loopt de Maasnielderbeek die in het dorp tot in Leeuwen overkluisd is. De beek volgt in het dorp de straten Eiermarkt, Beekweg, Wilhelminalaan, Schouwberg en Burgemeester Thomas Wackersstraat om vanaf Borgeind door de laatste velden naar de Maas te stromen. Maar ook de Donderberg en Hoogvonderen was grondgebied van de Gemeente Maasniel.

Geschiedenis[bewerken]

In de pre-christelijke tijden lag ten zuiden van Maasniel een Donderberg.

Maasniel wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, in het jaar 943. Het gaat hier om "Nieol", en hoewel het niet geheel zeker is dat het hier daadwerkelijk om Maasniel gaat, is dit wel zeer waarschijnlijk.

Vanaf de 13e eeuw maakte het gebied van de voormalige gemeente Maasniel deel uit van de heerlijkheid Daelenbroek, waarvan de zetel was gevestigd in het gelijknamige kasteel, nabij Herkenbosch. Deze hoorde bij het Overkwartier of Opper-Gelre en was dus achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks (of Belgisch). In de Franse tijd hoorde het ook bij het Belgisch departement van de Nedermaas.

Locatie in de gemeente Roermond (2008)

De plattelandsgemeente Maasniel werd in 1959 bij het stedelijke Roermond gevoegd. Dit was de eerste grote herindeling in Nederlands Limburg. Al vier keer eerder in de geschiedenis was de zelfstandigheid van Maasniel serieus bedreigd, maar tijdens de modernisering van Limburg in de jaren vijftig kwam het proces in een stroomversnelling. Maasniel werd zich pas bewust van zijn eigenheid, toen die op het punt stond te verdwijnen. Als reactie daarop ontstond er belangstelling voor het lokale verleden en kwam de behoefte op aan een eigen verhaal en herkenbare symbolen.

Karakter[bewerken]

Maasniel kent ondanks de annexatie nog een geheel eigen karakter dat voor een belangrijk deel nog overeind wordt gehouden door het verenigingsleven:

  • Philharmonie Maasniel
  • Schutterij St.Urbanus ( deze schutterij wist in 2014 na een lange strijd voor de 1e keer in haar historie het Oud Limburgs Schuttersfeest te winnen, waardoor zij in 2015 het OLS mocht organiseren. )
  • Amateur schutterij St.Lerang
  • Voetbalvereniging SVC 2000
  • Handbalvereniging Swift 2000
  • Korfbalvereniging Ready '60
  • Carnavalsvereniging De Katers
  • Carnavalsvereniging De Neelder Garde
  • Scouting St. Jorisgroep
  • Tennisclub TCM

Dat dit eigen karakter van Maasniel nog steeds overeind staat bewijst ook de "spreuk" van Maasniel (op zijn Limburgs): Neel is Neel, en Neel blief Neel (in het Nederlands: Maasniel is Maasniel en Maasniel blijft Maasniel).

Bezienswaardigheden[bewerken]

Markante gebouwen in het dorp zijn onder andere de Laurentiuskerk, die na gehele verwoesting in de Tweede Wereldoorlog rond 1950 weer herbouwd is. "De Thooren", een in 1990 gerestaureerd kasteel met oude paardenstal en een omringende kleine gracht, waarvan de oorsprong waarschijnlijk rond het begin van de 15e eeuw ligt. En kasteel "De Tegelarije", waarvan de oorsprong teruggaat naar de 17e eeuw.

Vroeger stond het dorp vooral bekend om zijn twee grote steenfabrieken,waarna ook de buurt Brikkenoven (is Limburgs voor steenoven) is genoemd, waarin dankzij de kleiige ondergrond vele stenen gebakken zijn. Ook was er een brouwerij genaamd "De Leeuw".

Maasniel is sinds de jaren '60 enorm uitgebreid en vastgebouwd aan Roermond. Onder andere de wijken Tegelarijeveld, Brikkenoven, De Wijher en De Heuvel maken thans deel uit van Maasniel.

Ook is Maasniel betrokken geweest bij de aanleg van de nieuwe autosnelweg A73, die van Venlo tot Maasbracht loopt. De snelweg loopt langs Maasniel aan de noordoostzijde. Met de komst van de snelweg kwam tevens het Retailpark tot stand, dat officieel binnen de grenzen van de wijk Maasniel ligt.

Literatuur[bewerken]

Prof. dr. Theo Beckers, De kwestie Maasniel. Strijd om eigen identiteit. Utrecht: Matrijs, 2006

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]