Maaspoort ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maaspoort
Wijk van 's-Hertogenbosch
Map NL 's-Hertogenbosch-'s-Hertogenbosch-Maaspoort.png
Kerngegevens
Gemeente 's-Hertogenbosch
Coördinaten 51°43'34"NB, 5°18'7"OL
Oppervlakte 566 ha  
Inwoners (2017) 16.860[1]

De Maaspoort is een wijk en stadsdeel van de gemeente 's-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De wijk ligt ten noorden van de A59. Tot het stadsdeel horen de volgende buurten: de Italiaanse buurt, Maasdal, Adijenbuurt, Lokeren, Maasstroom, de Staatsliedenbuurt, het Zilverpark, Maasvallei, Maasoever, bedrijventerrein Maaspoort, bedrijventerrein Treurenburg en Oud Empel. De bouw van de wijk is gestart in 1977, en kenmerkt zich door verschillende architectuurstijlen. Zo is er laagbouw en hoogbouw. De gemeente 's-Hertogenbosch wilde ook speciale woningen plaatsen in deze wijk. Zo zijn er in de Maaspoort verscheidene bolwoningen gebouwd. Het stadsdeel herbergt ca. 16.860 inwoners.

In deze wijk staat de sporthal Maaspoort Sports & Events, waar New Heroes Basketball 's-Hertogenbosch de thuiswedstrijden spelen.

Er waren plannen om een spoorwegstation 's-Hertogenbosch Maaspoort te realiseren. De gemeente 's-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant gaan ProRail de opdracht geven voor een verkennend onderzoek. Reeds bij de bouw van de wijk is er rekening gehouden met de komst van een spoorwegstation, maar een procedure is nooit gestart.[2]

In het stadsdeel bevindt zich ook de Noorderplas, met de daarbij gelegen Eendenkooi Maaspoort.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]