Maaswinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maaswinkel onderdeel van Uiterwaarden langs de Limburgse Maas en Vijverbroek
Natura 2000-gebied
Maaswinkel (België)
Maaswinkel
Situering
Locatie Maasmechelen, Limburg
Coördinaten 50° 58′ NB, 5° 43′ OL
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Limburgs Landschap vzw, particulieren
Site code (Europees) BE2200037 (habitatrichtlijngebied)
Foto's
Maaswinkel

Maaswinkel is de naam van een natuurgebied van 280 hectare in de Belgische gemeente Maasmechelen (provincie Limburg).

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Ten westen van het natuurgebied bevindt zich de dorpskommen van Mechelen-aan-de-Maas en Vucht, afgeschermd door de Zuid-Willemsvaart van het natuurgebied. Aan de Oostzijde wordt het natuurgebied afgegrensd door de Maas. In het noorden ligt de Maesbempder Greend, een voormalig grindontginningsgebied. Het geheel wordt beheerd door Natuurpunt en maakt deel uit van RivierPark Maasvallei.

Het gebied heeft Europese bescherming als Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied 'Uiterwaarden langs de Limburgse Maas en Vijverbroek' (BE2200037)).

De naam van het gebied is afkomstig van de scherpe bocht die de Maas hier in de middeleeuwen maakte. Een 'winkel' is namelijk een Oudnederlands woord voor een hoek of een bocht (zie het woord 'winkelhaak').[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied ligt in een uiterwaard met akkerland, grasland, wilgenbos, ruigte en struweel. Het heeft in het zuiden mee zijn vorm gekregen door de activiteiten van de voormalige steenfabriek Eyben. In het zuidelijk gedeelte zijn kleiputten gegraven voor de aanmaak van bakstenen, waardoor een afwisselend landschap is ontstaan. De poelen vormen een goede biotoop voor amfibieën. De boomkikker en de kamsalamander komen er voor. Er komen 22 soorten libellen voor.

Sinds 1998 wordt Maaswinkel begraasd door konikpaarden. Later zijn er nog enkele poelen bijgegraven. Eerder werd er een hoogstamboomgaard in het gebied aangeplant. Aan de overzijde, op de rechteroever van de Maas bij Meers in Nederland, is de rivierbedding aanzienlijk verbreed in het kader van het grensoverschrijdend Project Grensmaas, dat overstromingen wil voorkomen en ecologisch herstel van de Maas en zijn uiterwaarden beoogt.

Maaswinkel wordt doorkruist door bewegwijzerde wandelroutes die verzorgd worden door RivierPark Maasvallei.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Maaswinkel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.