Macaronipinguïn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Macaronipinguïn
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Macaronipinguïns (Eudyptes chrysolophus)
Macaronipinguïns (Eudyptes chrysolophus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Sphenisciformes (Pinguïns)
Familie: Spheniscidae (Pinguïns)
Geslacht: Eudyptes
Soort
Eudyptes chrysolophus
(Brandt, 1837)
verspreidingsgebied
verspreidingsgebied
ei
ei
Afbeeldingen Macaronipinguïn op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Macaronipinguïn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De macaronipinguïn (Eudyptes chrysolophus) is een pinguïn die voorkomt op de eilanden rond Antarctica, vooral op Zuid-Georgië. Het is tevens de grootste pinguïn van de Eudyptes-soorten. Deze pinguïns voeden zich met vis en schaaldieren.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze pinguïn is zwart en wit van kleur met een oranje snavel en oranje poten. Verder heeft hij een donkergele kuif die op zijn voorhoofd groeit.

Levenswijze[bewerken]

Het zijn zeer luidruchtige en vrij agressieve vogels. De kolonies vestigen zich het liefst op een stuk licht hellende grond, niet te dicht in de buurt van het water. Kleinere kolonies delen hun territorium vaak met andere pinguïnsoorten zoals de ezelspinguïn (Pygoscelis papua) en de stormbandpinguïn (Pygoscelis antarctica).

Voortplanting[bewerken]

In de broedperiode zijn het de mannetjes die de nestplaats kiezen en inrichten. De legperiode duurt van oktober tot november. De macaronipinguïn legt eerst 1 klein ei, en 4 tot 6 dagen later komt het tweede ei. Het wijfje neemt de eerste broedperiode op zich, het mannetje de tweede. Na ongeveer 12 tot 14 dagen komen de eieren uit. Het mannetje gaat het kuiken nu nog 2 tot 3 weken bebroeden en het vrouwtje is in die tijd verantwoordelijk voor het zoeken van voedsel. De kuikens verlaten het nest na 65 dagen. Dan gaan de ouders naar zee om te foerageren om daarna naar het strand terug te keren om te ruien.

Verspreiding[bewerken]

De meeste leven in de subantarctische wateren (de warmere gebieden rond Antarctica). Ze komen voor in grote kolonies op de Scotiarug en vooral op Zuid-Georgië. Er zijn ook enkele paren te vinden op de Zuidelijke Sandwicheilanden. In de Zuidelijke Oceaan leven ongeveer twaalf miljoen broedparen van de macaronipinguïn.