Machinaal houtbewerker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Machinaal houtbewerkers zagen plaatmateriaal met een lintzaag.
Houtbewerker aan het werk in een houtzaagmolen uit het begin van de 20e eeuw.

De machinaal houtbewerker bewerkt hout en plaatmateriaal met behulp van machines en vervaardigt en bewerkt daarmee meubels, schrijnwerk en interieurs.

Machinaal houtbewerkers werken voornamelijk in de timmerindustrie, maar ook in de meubelindustrie komt dit beroep veel voor.

Er bestaat in Nederland een tweejarige MBO-opleiding machinaal houtbewerker op niveau 2 en 3. De onderwijsvorm is de beroepsbegeleidende leerweg. Cursussen op het gebied van de machinaal houtbewerking worden door de diverse samenwerkingsverbanden in Nederland uitgevoerd. De opleidingen worden uitgevoerd door de ROC's. Het landelijk orgaan om het niveau van de opleidingen te bewaken is Stichting Hout en Meubel (SH&M) gevestigd in Woerden

De bewerkingen zijn bijvoorbeeld zagen, schaven, boren, frezen, profileren, vergaren en schuren. Objecten zijn bijvoorbeeld deuren, ramen, kozijnen en trappen.

Gebruikte machines zijn bijvoorbeeld

De gebruikte machines kunnen leiden tot hoge lawaaibelasting; het verplaatsen van materialen en hanteren van machines kan een fysieke belasting inhouden.

Zie ook[bewerken]