Machinefabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige begrip uit de muziek, zie Machinefabriek (muziek).
Productie van machine-onderdelen in een machinebouw bij Borsig in Berlijn, 1954.
De montagehal van een Duitse machinefabriek rond 1950.
Eindmontage in machinefabriek in Karl-Marx-Stadt, 1953.

Een machinefabriek is een fabriek die machines en apparaten maakt. Deze fabrieken behoren traditioneel tot de zware industrie. Tegenwoordig noemen ook veel kleinere bedrijven zich machinefabriek, en zij behoren echter tot de lichte of middelzware metaalindustrie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De machine-industrie is ontstaan tijdens de industriële revolutie.[1] Een deel van de bedrijven is voortgekomen uit smederijen, en uit gieterijen. Ze vervaardigen in eerste instantie complexere, samengestelde werktuigen als stoommachines en stoomketels voor de ontwikkelende industrie en voor transportmiddelen.[1] Hiernaast werden door machinefabrieken ook productiemachines, zoals textielmachines, compressoren en landbouwwerktuig, geproduceerd. In de 20ste eeuw behoren ook scheepsmotoren en dergelijke tot het productenpakket.

Ook tegenwoordig zijn er zeer veel bedrijven die het begrip machinefabriek in hun naam voeren. Deze bedrijven zijn in het algemeen kleiner van omvang en behoren tot de lichte of middelzware metaalindustrie. Dit type bedrijven maakt doorgaans productiemachines en apparaten. Het belang van de zware metaalbewerking is hierbij vrijwel verdwenen en dat van fijnmechaniek en elektronica is sterk toegenomen. Sommige van dit soort bedrijven bestaan al vele tientallen jaren, andere worden nog voortdurend opgericht.

Machinefabrieken in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vorm van industriële nijverheid ontstond in Nederland in de 19e eeuw. In dit type bedrijf komt naast grootbedrijf, met soms honderden arbeidskrachten, ook het kleinbedrijf voor. Beroemde historische machinefabrieken zijn of waren onder meer:

Machinefabrieken in Nederlands-Indië[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Machine manufacturers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.