Machteld van Gelder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Machteld van Gelder (Rotterdam, 9 januari 1965) is een Nederlandse fotograaf, televisieproducent en -regisseur.

Ze regisseerde en produceerde de kinderprogramma's De achtertuin van Jan Wolkers en Taarten van Abel, Poesjes (2005 en 2015) en Hondjes (2006).

Na haar middelbareschooltijd in Rotterdam studeerde Van Gelder communicatiewetenschap. Tijdens haar studietijd werkte zij als fotografe voor de PvdA, Panorama en de societyrubriek Stan Huygens Journaal in De Telegraaf. Na haar studie legde zij zich toe op het televisiemaken als eindredacteur bij AT5 en, later, als regisseur van kinderprogramma's bij de VPRO. In 2000 begon ze haar eigen bedrijf, aanvankelijk onder de naam MGTV, later Kleine Storm, inmiddels Stormy Minutes. Ze produceerde onder meer de programma's De sprekende ezel met Peter Klashorst, De achtertuin van Jan Wolkers, Taarten van Abel, Willemspark en de NPS-thema-avond Handboek voor de moderne vrouw. Ook maakte zij voor Het uur van de wolf schrijversportretten van F. Springer, Hella Haasse en Willem Frederik Hermans. In 2005 produceerde en regisseerde ze de jeugdserie Poesjes voor de VPRO, in 2006 Hondjes. In 2015 de opvolger van Poesjes (regie: Nova van Dijk). Ook was ze producent van Maartens Moestuin (VPRO 2014, regie Agnes de Ruijter), Koken met Van Boven (VPRO, 2015, met Yvette van Boven) en de televisiefilm Fifty/Fifty (VPRO, 2015, regie Mijke de Jong, in samenwerking met mugmetdegoudentand, naar het toneelstuk van Aaf Brandt Corstius).

Voor Het Financieele Dagblad schreef ze twee jaar lang de column Luxeproblemen. Sinds 2008 verzorgt ze in Volkskrant Magazine de rubriek Wat zou u doen?

Machteld van Gelder woont in Amsterdam was tot 2016 getrouwd met columnist Max Pam.[bron?]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]