Macrina de Jonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Macrina de Jonge

De heilige Macrina de Jonge (Caesarea, 324 - Pontus, 379) was Cappadocisch geestelijke. Zij was een dochter van Basilius de Oude en Emmelia en een kleindochter van de H. Macrina de Oude. Broers van haar waren Basilius de Grote, Gregorius van Nyssa en Petrus van Sebaste. Haar vader had een huwelijk voor haar geregeld; maar haar verloofde stierf nog voor het huwelijk en zij werd vervolgens geestelijke.

Macrina werd bekend als heilige vrouw en onderrichtte vele jonge vrouwen. Hierdoor wordt zij in de Oosterse Kerk vereerd als een der meest vooraanstaande nonnen. Zij had een grote invloed op haar broers door haar streven naar het ascetisch ideaal.

Gregorius van Nyssa schreef een boek onder de titel Leven van Macrina, waarin hij haar heilig leven beschreef. Macrina stierf in 379 op het familiegoed in Pontus, dat met de hulp van haar jongste broer Petrus omgebouwd was tot een klooster. Haar broer Gregorius schreef een "Dialoog over de Ziel en de Verrijzenis" (peri psyches kai anastaseos), met de titel ta Makrinia, om Macrina te gedenken. Haar feestdag is op 19 juli.