Macula transfer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
'Macula transfer'
Studioalbum van Edgar Froese
Uitgebracht augustus 1976
Opgenomen juni 1976
Genre elektronische muziek
Duur 36 minuten
Label(s) Brain Records
Producent(en) Edgar Froese
Chronologie
1975
Epsilon in Malaysian pale
  1976
''Macula transfer''
  1978
Ages

(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Macula transfer is een studioalbum van Edgar Froese. De titel verwijst naar de oogaandoening maculadegeneratie en het vele reizen van Froese tijdens wereldtournees van Tangerine Dream. Achteraf constateerde Froese dat de werksituatie rondom dit album niet optimaal was. Peter Baumann (medelid van TD) begon ook aan een soloalbum, de aankondiging dat de band uit elkaar dreigde te vallen.

Het album is volgens Froese puur voor zijn plezier opgenomen op eigen apparatuur, die hij net gekocht had van Abbey Road Studio. Het album verscheen alleen in Duitsland. Het werd daar gedistribueerd door Brain Records, die later failliet ging. Toen in de jaren 80 bijna het gehele oeuvre van Froese en zijn band Tangerine Dream op compact discs werd uitgebracht, bleef deze achter. Er waren problemen betreffende de rechten. Uiteindelijk werd er een persing uitgebracht door Manikin Records, bekend van werk van andere Duitse artiesten. Froese was daar niet blij mee en de uitgave werd teruggetrokken. Op het album is soms veel gitaarwerk van Froese te horen ten opzichte van andere uitgaven van hem.

In 2005 kwam dan pas de officiële compact disc-release; Froese had daarbij stukken toegevoegd en opnieuw ingespeeld. Daarmee voorkwam hij opnieuw het “rechtenprobleem”. Hij kon het als zodanig uitbrengen op zijn privéplatenlabel.

Musicus[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De titels verwijzen naar vluchtnummers

Cd (Manikin)
Nr. Titel Duur
1. os 452 7:56
2. af 765 11:04
3. pa 701 7:36
4. Qantas 611 4:58
5. if 810 4:26

Het album is opgedragen aan David Bowie, Iggy Pop, Corinne en Frédéric Chopin. Corinne "Coco" Schwab was destijds de vriendin van David Bowie. Bowie en Pop namen destijds hun muziek in Berlijn op.