Madame Tussauds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het museum aan de Marylebone Road in Londen
Het museum aan de Dam in Amsterdam

Madame Tussauds is de naam van verscheidene wassenbeeldenmusea in Londen, Amsterdam, New York, Las Vegas, Hongkong, Shanghai en Berlijn. Al deze musea behoren na een overname in mei 2007 van de Tussauds-groep tot de Merlin Entertainments Group (andere parken zijn Legoland, Sea Life en The Dungeons), dat sinds mei 2005 in handen is van de Amerikaanse investeerder Blackstone. In deze musea vindt men replica's in was op ware grootte van bekende en beroemde personen. Daarnaast kan men ook iets beleven met de wassen beroemdheden. In Amsterdam kan men bijvoorbeeld mixen met Tiësto, poseren naast Lady Gaga, voetballen met Ronaldinho, bij de Mona Lisa in de lijst komen, een toespraak houden met George W. Bush, aan boord stappen van de Black Pearl, in bed kruipen bij Robbie Williams, fietsen tegen Lance Armstrong en dineren met George Clooney.

De vestiging in Amsterdam werd in 1971 geopend in een gebouw aan de Kalverstraat. Markant hierbij was het wassen beeld van de vaste portier bij de ingang. 20 jaar later verhuisde het museum naar de Dam in het gebouw van Peek & Cloppenburg.

Naam[bewerken]

Hoewel veel mensen het museum kennen onder de naam "Madame Tussaud", hetgeen in de hand gewerkt wordt doordat deze naam in grote letters buiten op het museum in Amsterdam is aangebracht, is toch de naam van elk van deze musea "Madame Tussauds", wat "van Madame Tussaud" betekent.

Geschiedenis[bewerken]

Marie Tussaud, geboren als Marie Grosholtz in Straatsburg in 1761, was de dochter van de huishoudster van Dr. Philippe Curtius, een arts in Bern. Dr. Curtius modelleerde voor anatomische lessen menselijke organen. In 1765 verhuisde hij naar Parijs, waar hij een wassenbeeldenkabinet opzette. Twee jaar later liet hij Marie en haar moeder overkomen. Marie leerde het vak van Dr. Curtius, die zij "oom" noemde, en op haar zeventiende maakte zij haar eerste wassen beeld, van Jean-Jacques Rousseau.

Tijdens Franse Revolutie van 1789 kreeg Marie Tussaud de opdracht om de gezichten van beroemde slachtoffers van de guillotine in was te vereeuwigen, om ze in het Revolutiemuseum ten toon te stellen.

Na het overlijden van Curtius in 1794 erfde Marie Tussaud zijn collectie.

In 1802 vertrok Marie Tussaud naar Londen met haar vierjarige zoon Joseph. Toen vervolgens de Frans-Engelse oorlog uitbrak kon ze niet terug naar Frankrijk. Ze reisde met haar collectie door Groot-Brittannië en Ierland. Na de oorlog kwam ook haar tweede zoon naar Engeland. In 1835 opende Madame Tussaud haar eerste museum in Baker Street in Londen. Samen met haar twee zoons zette ze het museum voort tot aan haar dood in 1850. In 1884 verplaatste haar kleinzoon Joseph Randall de collectie naar de huidige plaats op Marylebone Road. Sinds 1971 zijn ook buiten Engeland nieuwe vestigingen van Madame Tussauds geopend. Het eerste museum in de reeks was het museum in Amsterdam.

Personen in was[bewerken]

Marie Tussaud maakte haar eerste beelden van Jean-Jacques Rousseau (in 1778), Voltaire en Benjamin Franklin.

Daarna werden in de Tussauds Studios in Londen ook van vele andere persoonlijkheden wassen beelden gemaakt, zoals van:

Tentoongesteld in onder andere Amsterdam[bewerken]


Elders tentoongesteld[bewerken]


Fotogalerij van wassen beelden in Amsterdam[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]