Madame Tussauds Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madame Tussauds Amsterdam
Pand van Peek & Cloppenburg op de Dam, Amsterdam, waarin ook Madame Tussauds is gehuisvest
Locatie Vlag van Nederland Amsterdam
Type Wassenbeeldenmuseum
Openingsdatum 1970
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Madame Tussauds Amsterdam is een van de locaties van Madame Tussauds, een reeks van wassenbeeldenmusea. Het bevindt zich aan de Dam.

In het museum staan verschillende wassen beelden opgesteld van wereldberoemde personen en bekende Nederlanders uit de sportwereld, de politiek en de filmwereld. De afgelopen jaren[(sinds) wanneer?] is Madame Tussauds veranderd van een statisch museum in een interactieve attractie.

Alle beelden worden in de Tussauds Studio’s in Londen gemaakt. De creatie van een beeld duurt zes tot twaalf maanden, afhankelijk van de interactiviteit van het beeld. Na een of meer poseersessies wordt het beeld eerst opgebouwd in klei, waarna daarvan een mal wordt gemaakt waar de was wordt ingegoten. Echte hoofdharen worden stuk voor stuk aangebracht en voor het opbouwen van de huidskleur worden meerdere lagen verf en tinten aangebracht. Hiermee wordt een hoge mate van realisme bereikt.

De vestiging in Amsterdam werd in 1970 geopend in een gebouw aan de Kalverstraat. Markant hierbij was het wassen beeld van de vaste portier bij de ingang. In 1991 verhuisde het museum naar de Dam in een deel van het gebouw van kledingwarenhuis Peek & Cloppenburg.

Tot ongeveer het begin van de 21e eeuw kregen bezoekers eerst nog een aantal voorshows te zien over de geschiedenis van Nederland. Tevens was het mogelijk om aansluitend daaraan een spookhuis te bezoeken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Madame Tussauds Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.