Madame de Rambouillet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Madame de Rambouillet
schilderij uit 1649, door onbekende schilder
schilderij uit 1649, door onbekende schilder
Algemene informatie
Volledige naam Catherine de Vivonne, markiezin van Rambouillet
Geboortenaam Catherine de Vivonne
Bijnaam Madame de Rambouillet,
'incomparable Arthenice' (anagram)
Geboren Rome, 1588
Overleden Parijs, 2 december 1665
Beroep salonnière
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Catherine de Vivonne, beter bekend als madame de Rambouillet, Catherine de Rambouillet of de markiezin van Rambouillet (Rome, 1588Parijs, 2 december 1665), was een 17e-eeuwse Franse salonnière die literaire avonden, de zogenaamde salons, organiseerde. In haar chambre bleue (Frans voor 'blauwe kamer') in het Hôtel de Rambouillet, haar huis in Parijs, kwamen bekende schrijvers en filosofen bijeen om over literatuur, poëzie en politiek te praten. De salon van de markiezin de Rambouillet was de eerste bekende literaire salon die in Parijs gehouden werd.

De ingang van Hôtel de Rambouillet

Catherine de Vivonne werd in 1588 in Rome geboren; ze trouwde op twaalfjarige leeftijd (op 27 januari 1600) met Charles d'Angennes, de latere markies van Rambouillet. Samen kregen zij zeven kinderen: twee jongens en vijf meisjes. Haar oudste dochter Julie (1607-1671) hielp haar moeder bij het organiseren van de literaire avonden in het Hôtel de Rambouillet. Op deze bijeenkomsten kwamen onder andere auteurs, dichters en kunstenaars als François de Malherbe, Anna Genoveva van Bourbon-Condé (de hertogin van Longueville), Honorat de Bueil, Georges de Scudéry (de broer van Madeleine de Scudéry), Pierre Corneille, Madame de La Fayette (Marie-Madeleine Pioche de la Vergne) en Madame de Sévigné bijeen. In tegenstelling tot andere salons waar voornamelijk of uitsluitend mannen bijeenkwamen, stond de salon van de markiezin van Rambouillet bekend om de aanwezigheid van een groot aantal (literaire) vrouwen. Madame de Lafayette en Madame de Sévigné, die beiden regelmatig La chambre bleue bezochten, zouden later zelf ook diverse salons organiseren.

Door de politieke situatie in Frankrijk - o.a. de opstand La Fronde - stopten rond 1645-1650 de literaire bijeenkomsten die de markiezin van Rambouillet organiseerde. Het Hôtel de Rambouillet bleef desondanks open tot aan haar dood, op 2 december 1665.