Madeleine van Toorenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madeleine van Toorenburg
Madeleine van Toorenburg in 2015
Algemene informatie
Volledige naam Madeleine Melisande van Toorenburg
Geboren 10 mei 1968
Geboorteplaats Den Haag
Partij CDA
Titulatuur mr. dr.
Politieke functies
2007-2021 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Madeleine Melisande van Toorenburg (Den Haag, 10 mei 1968) is een Nederlands politica. Namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA) was zij van 1 maart 2007 tot en met 30 maart 2021 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zij was voorzitster van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. In 2012 deed ze vergeefs een gooi naar het partijleiderschap van het CDA.

Carrière[bewerken | bron bewerken]

Van Toorenburg studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Europees en internationaal recht aan de Universiteit van Londen. Ze promoveerde in 1998 aan de Katholieke Universiteit Brabant in de rechtsgeleerdheid op de aansprakelijkheid van de medepleger van strafbare feiten.[1]

Ze werkte korte tijd als advocaat en was daarna directielid van achtereenvolgens de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord en een vrouwengevangenis in Dubrava in Kosovo. Van 2001 tot 2007 was Van Toorenburg locatiemanager van jeugdinrichting De Leij in Vught. Op het wetsvoorstel van de staatssecretaris van Justitie Fred Teeven wilde zij een aanvulling om de maximale gevangenisstraf voor jongeren van 16 en 17 jaar te verhogen van twee naar vier jaar. Ze pleitte ervoor dat er ook gewerkt wordt aan begeleiding, omdat deze jongeren volgens haar juist sturing nodig hebben voor een succesvolle terugkeer in de samenleving.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Van Toorenburg op een 47e plaats op de kandidatenlijst van het CDA, te laag om direct gekozen te worden. Aangezien een aantal Kamerleden van haar partij tot het kabinet-Balkenende IV toetraden, deed zij op 1 maart 2007 alsnog haar entree in het parlement. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 stond Van Toorenburg op de zeventiende plaats en werd herkozen. Zij werd opnieuw herkozen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Zij stond toen op plaats twaalf en vergaarde 3558 stemmen. Van Toorenburg is dan namens het CDA woordvoerster Binnenlandse Zaken, koninkrijksrelaties en adolescentenstrafrecht. Eerder was zij woordvoerster veiligheid en justitie (auteursrecht, identificatieplicht, privacy, personen- en familierecht, TBS, gevangeniswezen) en emancipatie.

Op 4 mei 2012 stelde Van Toorenburg zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012, en daarmee voor het partijleiderschap. Zij eindigde met 1,7 procent van de stemmen op de laatste plaats. Op 4 juli 2013 werd ze gekozen als voorzitter van de voorbereidende commissie, en later van de definitieve onderzoekscommissie, voor de parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra. Van 18 mei tot en met 12 juni 2015 leidde ze de verhoren en op 28 oktober 2015 presenteerde ze het eindrapport.

Van Toorenburg stelde zich op 19 december 2015 kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, na het tussentijdse vertrek van Anouchka van Miltenburg. Zij haalde in drie stemronden nooit meer dan 34 stemmen. Van Toorenburg legde het uiteindelijk af tegen Ton Elias (VVD) en Khadija Arib (PvdA), waarbij de laatste de meeste stemmen kreeg.

Op 15 maart 2017 werd Van Toorenburg herkozen als lid van de Tweede Kamer. Ze stond als vijfde op de kandidatenlijst. Daarna solliciteerde ze voor de positie van burgemeester van Den Bosch, als opvolger van Ton Rombouts, die op 1 oktober 2017 zou vertrekken. Ze werd door de vertrouwenscommissie niet opgeroepen voor een sollicitatiegesprek.[2]

Vanaf de hernieuwde samenstelling van de Tweede Kamer na de landelijke verkiezingen van 2017 was Van Toorenburg namens haar partij in de Tweede Kamer woordvoerder veiligheid en justitie (criminaliteit, drugs, gevangeniswezen) en terrorismebeleid. Eind oktober 2020 gaf zij aan na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 niet terug te keren in de Tweede Kamer.[3] Bij haar afscheid op 30 maart 2021 werd zij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.[4]

Persoonlijk[bewerken | bron bewerken]

Van Toorenburg is gehuwd, heeft twee dochters en woont in Rosmalen.

Externe link[bewerken | bron bewerken]