Madhya Pradesh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madhya Pradesh
मध्य प्रदेश
Deelstaat van India Vlag van India
Kaart van Madhya Pradesh
Coördinaten 23°28'NB, 77°14'OL
Algemeen
Oppervlakte 308.252[1] km²
Inwoners (2001) 60.348.023[2]
(196 inw./km²)
Hoofdstad Bhopal
Bestuur en politiek
Bestuurlijke status staat
Datum van ontstaan 1 november 1956
Gouverneur Balram Jakhar
Chief Minister Shivraj Singh Chauhan
Aantal districten 48
Overig
Officiële taal Hindi
Geslachtsverhouding 919[2] vrouwen per 1000 mannen
Alfabetiseringsgraad
 - Mannen
 - Vrouwen
63,7%[3]
76,1%
50,3%
ISO 3166 IN-MP
Portaal  Portaalicoon   India

Madhya Pradesh (मध्य प्रदेश) is een deelstaat van India. De staat ligt in het centrale deel van het land. De hoofdstad van Madhya Pradesh is Bhopal. Madhya Pradesh betekent letterlijk "centrale provincie".

Madhya Pradesh was oorspronkelijk de grootste staat in India, totdat op 1 november 2000 het oostelijk deel van de staat werd afgesplitst als de nieuwe deelstaat Chhattisgarh.

Madya Pradesh heeft een oppervlakte van 308.252 km² (ongeveer zo groot als Italië) en telde in 2001[2] 60.348.023 inwoners.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Madhya Pradesh betekent middenprovincie en ligt in het geografische hart van India. De staat wordt in het westen begrensd door Gujarat, in het noordwesten door Rajasthan, in het noordoosten door Uttar Pradesh, in het oosten door Chhattisgarh en in het zuiden door Maharashtra.

Madhya Pradesh bestaat uit verscheidene taalkundig en cultureel verschillende gebieden, waaronder:

  • Malwa: een plateaugebied in het noordwesten van de staat, het noorden van het Vindhyagebergte. Indore is de belangrijkste stad van het gebied, terwijl Bhopal aan de oostrand van het gebied ligt.
  • Nimar (Nemar): het westelijke gedeelte van de vallei van de rivier Narmada ligt ten zuiden van Vindhya in het zuidwestelijk gedeelte van de staat.
  • Bundelkhand: een gebied van heuvels en vruchtbare valleien in het noordelijke deel van de staat en omvat ook een deel van enkele districten in Uttar Pradesh.
  • Gird: een gebied ten westen van Bundelkhand, maar wordt soms ook tot Bundelkhand gerekend. Gwalior is het historische centrum van dit gebied.
  • Baghelkhand: een heuvelig gebied in het noordoosten van de staat, die het oostelijke eind van de Vindhya-waaier omvat.
  • Mahakoshal (Mahakaushal): het zuidoostelijke gedeelte van de staat, die het oostelijke eind van de vallei van de rivier de Narmada en de oostelijke Satpura's omvat. Jabalpur is de belangrijkste stad in dit gebied. Een deel van dit gebied is een onderdeel van de historische regio Gondwana.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Madhya Pradesh was oorspronkelijk de grootste staat in India, totdat op 1 november 2000 de zestien oostelijke districten van de staat werden afgesplitst als de nieuwe deelstaat Chhattisgarh. Sinds 2004 werd Madhya Pradesh met ruime meerderheid geregeerd door de hindoepartij BJP, en religieuze minderheden als moslims, christenen en boeddhisten werden stevig gediscrimineerd. Maar bij de verkiezingen van november / december 2018 ging de winst naar de seculiere Congrespartij.[4]

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De staat van Madhya Pradesh is samengesteld uit 48 districten, die in acht divisies worden gegroepeerd. Hieronder volgt een lijst van de districten gegroepeerd per divisie:

Politiek en overheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het parlement van Madhya Pradesh hanteert, zoals de meeste Indiase staten een eenkamerstelsel en wordt de Vidhan Sabha genoemd.

Het politieke landschap in Madhya Pradesh wordt in hoge mate gedomineerd door twee partijen; de Bharatiya Janata-partij (BJP) en de Congrespartij (INC). In tegenstelling tot veel andere staten spelen regionale partijen maar een marginale rol, behalve dan in enkele districten in het oosten.

De verkiezingen voor de Vidhan Sabha in november 2008 lieten weliswaar een winst zien voor de Congrespartij en een verlies voor de Bharatiya Janata-partij, maar toch behield de BJP haar meerderheid in het parlement, waardoor Chief Minister Shivraj Singh Chauhan en zijn kabinet konden aanblijven.

De zetelverdeling van de 230 zetels tellende Vidhan Sabha van Madhya Pradesh is sinds november 2008[5]:

Partij Zetels Verschil
met 2003
Bharatiya Janata-partij (BJP) 142 -31
Congrespartij (INC) 71 +33
Bahujan Samajpartij (BSP) 7 +5
Bharatiya Jan Shakti (BJS) 5 +5
Samajwadi-partij (SP) 1 -6
Onafhankelijke kandidaten 3 +1

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]