Mae Jemison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mae Jemison
Mae Jemison
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Status met pensioen
Geboortedatum 17 oktober 1956
Geboorteplaats Decatur
Andere beroepen arts
Tijd in ruimte 7 dagen
Missie STS-47
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Mae Carol Jemison (Decatur, 17 oktober 1956) is een Amerikaans voormalig ruimtevaarder. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte. In 1993 verliet zij NASA en ging zij als astronaut met pensioen.

Jemison maakte deel uit van NASA Astronaut Group 12. Deze groep van 15 astronauten begon hun training in juni 1987 en werden in augustus 1988 astronaut. Jemisons eerste en enige ruimtevlucht was STS-47 met de spaceshuttle Endeavour en vond plaats op 12 september 1992. Tijdens de missie werden verschillende experimenten uitgevoerd in de Spacelab module.

Na haar NASA-carrière werd Jemison professor milieustudies in Dartmouth College, waar ze onderzoek voerde naar de mogelijkheden en beperkingen van interstellaire ruimtevaart en ook aan het hoofd stond van het Jemison Institute for Advancing Technology in Developing Countries. Ze richtte daar tevens The Jemison Group op, met de missie technologie in te zetten om gezondheidszorg in ontwikkelingslanden te verbeteren. Jemison zet zich tevens actief in voor de rechten van vrouwen en minderheden. In 1994 stichtte Mae Jemison het Earth We Share-programma voor jongeren, waarin ze een sociaal-educatieve doelstelling verbindt met haar wetenschappelijke missie.

Persoonlijke info[bewerken | brontekst bewerken]

Mae werd geboren op 17 oktober, in Decatur, Alabama, maar ze ziet Chicago, Illinois als haar geboortestad. Haar hobby's zijn reizen, grafische kunst, fotografie, naaien, skiën, het verzamelen van Afrikaanse kunst en ze heeft een extensieve dans en sport achtergrond. Charlie en Dorothy Jemison wonen in Chicago.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ze studeerde in 1973 af aan de Morgan Park High School in Chicago. In 1977 studeerde ze af aan Stanford University met een bachelor in wetenschap en als chemisch ingenieur en een doctoraat in medicijnen aan de Cornell University in 1981.

Speciale eerbetonen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mae Jemison van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.