Naar inhoud springen

Mae Klong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: tekstdump

Mae Klong
Mae Klong
Lengte 132 km
Hoogte (bron) 28 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 0,21 m/km
Bron Samenvloeiing van de Khwae Yai en de Khwae Noi in Kanchanaburi (stad)
Afvloeiing via Golf van Thailand
Stroomt door Samut Songkhram
De Mae Klong in Samut Songkhram
De monding van de Mae Klong in Samut Songkhram
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Mae Klong (Thai: แม่น้ำ แม่ กลอง, RTGS: Maenam Mae Klong, fonetisch: mɛ̂ːnáːm mɛ̂ː klɔ̄ːŋ) is een rivier in het westen van Thailand. De rivier ontspringt in de provincie Kanchanaburi bij de stad Kanchanaburi door de samenvloeiing van de rivieren de Khwae Yai (grote Kwai) en de Khwae Noi (kleine Kwai). De Mae Klong mondt uit in de Golf van Thailand. De rivier is 132 kilometer lang.

De eigenlijke oorsprong van de rivier is in de heuvels van Tenasserim, rond het Nationaal Park van Khuean Srinagarindra in het noorden van de provincie Kanchanaburi. In de bovenloop vloeit het in de Thi Lo Su-waterval.[bron?]

Milieu[bewerken | brontekst bewerken]

Het stroomgebied van de Mae Klong heeft een tropisch savanneklimaat en is onderhevig aan twee grote thermische systemen, de zuidwestelijke en de noordoostelijke moesson. De zuidwestelijke moesson brengt vocht uit de Indische Oceaan vanaf mei en eindigt met hevige regenval in september en oktober. Deze zware regens worden in dezelfde twee maanden aangevuld met cyclonen uit de Zuid-Chinese Zee. De opkomende wind van de noordoostelijke moesson maakt een einde aan deze regenval. Bijna 80% van de jaarlijkse neerslag in het bekken vindt plaats van mei tot oktober. De totale jaarlijkse regenval varieert van 1000 millimeter aan de kust tot 2400 millimeter op grotere hoogte. De temperaturen in het bekken variëren van dieptepunten van 18 °C tot een maximum van 38 °C.

De reuzezoetwaterpijlstaartrog leeft in de rivier. Een plotselinge sterfte van vijfenveertig van deze roggen in september 2016 zorgt ervoor dat ze daar met uitsterven bedreigd zijn. Autoriteiten vermoedden dat vervuiling de oorzaak was. Het werd later toegeschreven aan melasse in het water dat van 30 september tot 7 oktober uit een suiker/ethanolfabriek lekte in het district Ban Pong van de provincie Ratchaburi. Hoge ammoniakwaarden zouden de dieren gedood hebben. Het afvalwater is hergebruikt door boerderijen en niet geloosd in het milieu. De afdeling Pollution Control zal Rajburi Ethanol Co aanklagen voor het lekken van de melasse.

Zie de categorie Mae Klong van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.