Mafalda Maria Elisabeth van Savoye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mafalda Maria Elisabeth van Savoye
19 november 1902 - 27 augustus 1944
Prinses Mafalda en prins Filips op hun trouwdag (1925)
Prinses Mafalda en prins Filips op hun trouwdag (1925)
Vader Victor Emanuel III van Italië
Moeder Helena van Montenegro
Dynastie Huis Savoye
Partner van Filips van Hessen-Kassel

Mafalda Maria Elisabeth Anna Romana van Savoye (Rome, 19 november 1902 - Buchenwald, 27 augustus 1944), was een Italiaanse prinses uit het Huis Savoye.

Zij was de tweede dochter van koning Victor Emanuel III en Helena van Montenegro.

Nadat een jaar lang het gerucht ging dat Mafalda zich met de Belgische kroonprins Leopold zou verloven[1], trouwde ze op 23 september 1925 in slot Racconigi met Filips, landgraaf van Hessen-Kassel. Zij kregen de volgende kinderen:

Haar echtgenoot was een fanatiek lid van de NSDAP. Door zijn huwelijk met Mafalda werd hij in de gelegenheid gesteld te bemiddelen tussen de nazi's in Duitsland en de fascisten in Italië. Adolf Hitler, naar wie de derde zoon vernoemd was, vertrouwde Mafalda evenwel niet en noemde haar "het grootste kreng uit de Italiaanse koninklijke familie". Toen in 1943 Benito Mussolini met steun van het Duitse leger opnieuw aan de macht kwam in Italië en de koninklijke familie moest vluchten naar Sicilië, werd Mafalda in München gearresteerd. Men legde haar "subversieve activiteiten" ten laste en transporteerde haar naar Concentratiekamp Buchenwald, waar ze op 27 augustus 1944 omkwam ten gevolge van een geallieerd bombardement.

In Italië werd in 1995 een postzegel met haar beeltenis gedrukt.

Galerij[bewerken]