Magazijn (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een dubbelkoloms 9 x 19 mm pistoolmagazijn

Een magazijn of patroonhouder is de houder van vuurwapens die voor de toevoer van patronen zorgt. Magazijnen kunnen vastzitten aan het wapen of verwijderbaar zijn. De patronen in het magazijn worden afhankelijk van het wapen automatisch of handmatig in het wapen geladen, maar meestal gebeurt dit met een veer.

Er bestaan verschillende typen magazijnen waarvan de 'doos' het gewoonst is. Daarnaast bestaan er nog een trommelmagazijn en panmagazijn. Verder kan de aanvoer van patronen nog gebeuren via een patroonband, die ook wel mitrailleurband wordt genoemd. Een enkel vuurwapen kan soms meerdere typen magazijnen gebruiken. Patroonbanden waren aanvankelijk gemaakt van geweven stof, al dan niet versterkt met metalen strips. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond W. de Courcy Prideaux in Engeland de metalen schakelband uit; dit type is tegenwoordig het gebruikelijkste.

Als men van een doorgeladen pistool (een pistool met een patroon in de kamer) het magazijn verwijdert is het pistool nog steeds schietklaar.

Zie de categorie Magazines (firearms) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.