Magic System

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magic System
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1996 - heden
Oorsprong Vlag van Ivoorkust Ivoorkust
Genre(s) Coupé Decalé
Zouglou
Label(s) EMI Group
Leden
Zanger Asalfo
Zanger Goudé
Zanger Tino
Zanger Manadja
Oud-leden
Zanger Camso
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Magic System is een Ivoriaanse muziekgroep. De groep maakt muziek in een genre dat eind jaren 90, mede onder hun invloed, ontstaan is: "coupé-décalé". De formatie bestaat tegenwoordig uit 4 leden: Asalfo, Goudé, Tino en Manadja. Sinds Magic System in 1996 werd opgericht hebben zij vele grote hits gehad, als: "Premier Gaou", "Un Gaou A Oran", "Bouger Bouger", "C'cho ça brûle", "Ki Dit Mié", "Zouglou Dance" en Magic In The Air.

De groep brak onverwacht door in Europa nadat de bekende diskjockey Bob Sinclar in 2002 het paar jaar oude nummer "Premier Gaou" gebruikte voor een remix.

Biografie[bewerken]

Magic System ontstond in 1996 in de stad Abidjan en bestond uit 7 leden. Na enige tijd vertrokken 3 leden uit de band, om verder te gaan als de muziekgroep « Les marabouts ». Hierdoor bleef de formatie bestaan uit 4 artiesten, die actief zijn onder de pseudoniemen: Asalfo, Goudé, Tino en Manadja. Deze groep speelt coupé-décalé, een muziekgenre waar de nadruk gelegd wordt op ritme, percussie en een (politieke) boodschap. Tevens mengen ze ook hedendaagse muziek, zoals R&B en hiphop met andere Afrikaanse muzieksoorten. Hierdoor werd Magic System grondlegger van de muziekstroming Zouglou, dat in een vrije vertaling ’een bij elkaar geraapt zooitje’ betekent.

Magic System heeft in heel Afrika meer dan 1,5 miljoen CDs verkocht. Ook in het Caribisch Gebied en in Frankrijk heeft Magic System veel aanhangers zitten omdat de groep in het Frans zingt. Het nummer Premier Gaou heeft dankzij Bob Sinclar langere tijd in Frankrijk op nummer 1 in de top 100 gestaan. Ook in de Verenigde Staten, Engeland en in Nederland werd dit nummer van Magic System een bescheiden succes. Vanaf dat moment brak de groep internationaal door en scoorde het vooral in Franstalige landen grote (zomer)hits. Ook gebruikte Magic System invloeden uit de rai bij het maken van de hits "Un Gaou A Oran" met de rapgroep 113, "On va s'amize" met Mohammed Lamine, en de hit "Même pas Fatigué" met Khaled.

Ook scoorde Magic System nog de discohit Bouger Bouger en een hit met het nummer Yana de Fohi, in samenwerking met reggae-artiest Alpha Blondy. Dankzij de radiozender FunX heeft Magic System in 2005 voor het eerst in Nederland opgetreden.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Papitou 1997 - - - -
Premier Gaou 2000 - - - -
Poisson d' avril 2005 - - - -
Cessa Kie La Ver 2005 - - - -
Ki dit mié 2007 - - - -

Externe links[bewerken]