Naar inhoud springen

Magirus-Deutz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Magirus-Deutz vrachtwagen met luchtgekoelde Deutz diesel
Magirus-Deutz brandweertruck met luchtgekoelde Deutz diesel

Magirus-Deutz was een Duitse fabrikant van brandweermaterieel, vrachtauto's, militaire voertuigen en bussen.

Sinds 1936 onderdeel van het concern Klöckner-Humboldt-Deutz (KHD) was het min of meer een directe afstammeling van het bedrijf opgericht door Nicolaus Otto. Merk-typisch waren luchtgekoelde dieselmotoren van KHD.

Magirus is bekend geworden als fabrikant van allerhande brandweermaterieel. Later werden ook met luchtgekoelde Deutz dieselmotoren uitgeruste vrachtwagens en bussen geproduceerd. Bekend zijn de rundhaubers[1] en eckhaubers[2] die men door het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde Deutz motor al van verre kon horen aankomen.[3]

Na groot succes op de markt in de jaren vijftig en zestig kwam Magirus-Deutz in de jaren zeventig in een crisis terecht, wat leidde tot de opname van de fabrikant in Iveco. De Deutz motorenfabriek ging als Deutz AG verder.

In België startte het bedrijf MAGI-BEL N.V. (MAGIrus-Deutz BELgië) in Antwerpen op 3 november 1957: invoer, montage en verkoop van Magirus-Deutz. In 1962 werd een nieuwe montagefabriek gebouwd in Kontich. Ook in België is in 1979 Magirus-Deutz opgegaan in Iveco.

Magirus bestaat binnen het Iveco concern nog als fabrikant van brandweervoertuigen.

Zie de categorie Magirus-Deutz trucks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.