Magnetic Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Magnetic Island
Eiland van Australië
Magnetic Island (Australië)
Magnetic Island
Locatie
Land Australië
Locatie Koraalzee
Coördinaten 19° 8′ ZB, 146° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 52 km²
Inwoners
(2006)
2107
Hoofdplaats Nelly Bay
Lengte 11,3 km
Breedte 8,6 km
Hoogste punt Mount Cook (497 m)
Detailkaart
Kaart van Magnetic Island
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Australië

Magnetic Island of Magneticeiland (Vertaald in het Nederlands: Magnetisch eiland) is een eiland in de Australische deelstaat Queensland, net voor de kust van Townsville. Het eiland heeft een oppervlakte van 52 vierkante kilometer en is bergachtig. Magnetic Island heeft ruim 2000 permanente bewoners en is bereikbaar per veerboot vanuit Townsville. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten.

Het eiland bevat een 27 vierkante kilometer groot nationaal park en vogelreservaat waarin vele wandelroutes zijn aangelegd. Op het eiland komen ook koala's voor. Daarnaast leven er veel rotswallabies[1] en zijn er veel mooie vlinders te spotten. De skink Pygmaeascincus sadlieri komt endemisch op het eiland voor.[2]

De vele baaien en het gunstige klimaat maken het eiland tot een populaire vakantiebestemming. Er zijn dan ook veel hotels en resorts te vinden en er worden veel duikmogelijkheden geboden, vooral op het nabijgelegen Great Barrier Reef.

De naam van het eiland is terug te voeren op het veronderstelde "magnetisch effect" dat het eiland had op het kompas van kapitein Cook tijdens zijn reis langs de oostkust van Australië. De hoogste berg op het eiland is genoemd naar kapitein Cook: Mount Cook is 497 meter hoog.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]