Magnolioideae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magnolioideae
Magnolia (Michelia) champaca uit de onderfamilie Magnolioideae van de Magnoliafamilie
Magnolia (Michelia) champaca uit de onderfamilie Magnolioideae van de Magnoliafamilie
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Magnoliiden
Orde:Magnoliales
Familie:Magnoliaceae
Onderfamilie
Magnolioideae
Arn. (1832)
Magnolioideae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De onderfamilie Magnolioideae is een van de twee onderfamilies in de familie Magnoliaceae (Liriodendroideae is de andere). De onderfamilie omvat ongeveer 300 soorten die, afhankelijk van de taxonomische opvatting, samen één geslacht Magnolia[1] vormen, of verdeeld zijn over de volgende vijftien geslachten: Magnolia, Lirianthe, Talauma, Dugandiodendron, Manglietia, Kmeria, Houpoëa, Oyama, Yulania, Michelia, Elmerrillia, Alcimandra, Aromadendron, Parakmeria en Pachylarnax.[2] Het aantal te onderscheiden geslachten is niet tot vijftien beperkt. Ook elk van de volgende taxa kan nog als apart geslacht worden opgevat: Paramanglietia, Sinomanglietia, Woonyoungia, Tulipastrum, Paramichelia, Tsoongiodendron, Liriopsis, Micheliopsis en Manglietiastrum.[3]

De soorten in de onderfamilie Magnolioideae kenmerken zich door de bouw van de bloemen, die bestaan uit een bloemas waarop van onder naar boven spiraalsgewijs eerst een krans van ongedifferentieerde bloemdekbladeren is ingeplant, met daar boven vervolgens een groot aantal meeldraden en tot slot vruchtbeginsels. De bladeren zijn ongedeeld en gaafrandig, meestal ovaal, langwerpig ovaal of spatelvormig, bijna altijd uitlopend in een korte bladspits.

Voor een overzicht van de taxonomische indeling van de onderfamilie, een bespreking van de verschillende opvattingen over de indeling van de onderfamilie en referenties naar publicaties daarover, zie Magnolia.