Mahakala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie ook Mahakaula. Voor de dinosauriër zie Mahakala (dinosauriër)
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel
De zesarmige Mahakala.

Mahakala (Sanskriet voor "grote zwarte") is een Dharmapala ("dharmabeschermer") in het Vajrayana (Tibetaans boeddhisme), het Japans boeddhisme en het Theravada. Binnen het hindoeïsme wordt Mahakala beschouwd als de woeste kant van Shiva, maar wordt meestal Bhairava genoemd.

In het Japans boeddhisme behoort Mahakala tot de vierde hiërarchie van godheden.

Mahakala in het Vajrayana[bewerken]

Mahakala is een toornige emanatie wiens taak het is de dharma te beschermen. Men mag ondanks zijn schrikwekkend uiterlijk niet denken dat het hier om een "slechte" emanatie gaat. Men moet deze verschijningsvorm zien als een strenge vader, waar men op beroep kan doen indien het volgen van de praktijk moeilijk gaat. Mahakala manifesteert zich dan als een strenge maar liefdevolle ondersteuning, of manifesteert zich als verdediger van de dharma, naar lieden met negatieve bedoelingen.

Mahakala's typische zwartheid symboliseert zijn allesomvattende natuur, aangezien dat hetgeen is waarin alle kleuren zich oplossen. Net als kleuren verdwijnen in het zwart, verdwijnen ook namen en vormen in de Mahakala. Aangezien zwart ook de afwezigheid van kleur is betekent het de natuur van de uiteindelijke realiteit.

De Mahakala wordt in drie vormen vereerd, ieder met hun eigen eigenschappen. Je hebt de zesarmige Mahakala die vooral binnen de gelugpa wordt gebruikt en een emanatie van Avalokitesvara is. De vierarmige Mahakala wordt vooral binnen de nyingmapa gebruikt en wordt beschouwd als bijzonder goed karma. En ten slotte is er de Witte Mahakala die wensvervullend is.

De Witte Mahakala is het welvarende aspect van Mahakala die het economisch welzijn van tantrabeoefenaars steunt. Hij is de speciale beschermer van de Mongoolse boeddhist, en zijn iconografie is rijk van symbolen die zijn 'welvaarts-god' status benadrukken. Bijvoorbeeld zijn schedelkom, in plaats van de sterfelijke overblijfselen van zijn slachtoffers, is deze gevuld met diverse juwelen is en zijn kroon is van vijf juwelen gemaakt in plaats van de 'normale' vijf schedels.

Mahakala is dus een verschijningsvorm waaronder Avalokitesvara (Tib Chenrezig) zich manifesteert. Avalokitesvara is op zijn beurt weer een verschijningsvorm van Buddha Amitabha (Tib Eupame).

Door zijn streng en doortastend optreden behoort de praktijk van Mahakala tot de hogere leringen in de Dharma. Het wordt dus aangeraden dat enkel mensen die toevlucht hebben genomen deze emanatie aanroepen, en eventueel bezig zijn met hun voorbereidende oefeningen.

Door zijn krachtig optreden dient men omzichtig om te gaan met de praktijk van Mahakala. Dit krachtig optreden heeft als doel om zeer zware hindernissen voor de beoefenaar te vernietigen, en om tevens desnoods met liefdevolle strengheid de leer te beschermen.

Mensen die dus net bezig zijn met hun beoefening raadt men dus aan om te wachten met het aanroepen van Mahakala tot zij hiervoor door een natuurlijk proces klaar voor zijn.

Kenmerken[bewerken]

De Mahakala heeft een aantal kenmerken:

 • zijn zwarte of donkerblauwe kleur als teken van absorptie.
 • zijn drie ogen waardoor hij in het verleden,het heden, en de toekomst kan kijken.
 • een kroon met vijf schedels, die de transformatie van de vijf vergiften (kwaadheid, verlangen, onwetendheid, jaloersheid en fierheid) symboliseert.
 • zijn zes armen symboliseren het gebruik van de zes perfecties (gulheid, geduld, moraliteit, vastberadenheid, meditatie en wijsheid).
 • in zijn handen houdt de Mahakala een aantal voorwerpen tot het bereiken van deze perfecties, namelijk:
  • de tarkita of triku, een ritueel gebogen mes om "gehakt" te maken van ons ego.
  • de kapila of schedel, gevuld met bloed, symboliseert de onderwerping van slechte verschijningsvormen.
  • de Mala of rozenkrans vertegenwoordigt zijn niet aflatende activiteit voor het welzijn van alle levende wezens.
  • de damaru (hand-trommel) vertegenwoordigt zijn gezag over de Dakini's.
  • zijn drietand symboliseert zijn gezag over de drie Kaya's.
  • zijn lasso gebruikt hij voor het vangen en terughalen van zij die hun eed schenden.
  • zijn benen zijn een symbool van zijn wijsheid en de stand van de benen symboliseert zijn goede intenties voor zichzelf en anderen.
  • hij vertrappelt een Vinakaya (een mythisch figuur met een olifantenhoofd), dit symboliseert vernietiging en vertrappeling van grote obstakels.
  • de zon waarop hij staat is een teken van verlichting uit de staat van onwetendheid.
  • zijn lotustroon symboliseert puurheid zonder de bezoedeling van het bestaan in Samsara.
  • het vuur dat rond zijn lichaam woedt symboliseert zijn vernietigende kracht die hij kan aanwenden om neurotische problemen te verdrijven.
  • het tijgervel symboliseert de purificatie van lusten, het olifantenvel staat voor de purificatie van fierheid en het slangevel voor de purificatie van woede.

Deze opmerkelijke kenmerken weerspiegelen het feit dat de Mahakala de kwaliteiten heeft van een Boeddha.

Mahakala in de Theravada[bewerken]

In de Theravadatraditie is Mahakala een van de koningen van de Nagas, welke een zeer lange levensspan heeft en een devoot volger van Boeddha is. Mahakala kende de vier laatste boeddhas (inclusief Gautama Boeddha) persoonlijk. Volgens de traditie hielp hij koning Asoka om een gelijkend beeld van Gautama Boeddha te maken, ook al was Gautama Boeddha toen reeds 250 jaar geleden overleden.

Externe link[bewerken]