Mahaleo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mahaleo
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 13 mei 1972–heden
Oorsprong Antsirabe Vlag van Madagaskar Madagaskar
Genre(s) Tsentsigat
Bezetting
Huidige leden Dama (Rasolofondraosolo Zafimahaleo)
Dadah (Andrianabelina Rakotobe)
Bekoto (Honoré August Rabekoto)
Fafa (Famantanantsoa Andriamihaingo Rajaonarison)
Nono (Andrianabela Rakotobe)
Charle (Charle-Bert Andrianaivo)
Oud-leden Raoul (Raosolosolofo Razafindranoa)
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Madagaskar

Mahaleo is een folk-popband uit Madagaskar die algemeen wordt gezien als de meest populaire Malagassische groep aller tijden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De band werd opgericht door Dama (Rasolofondraosolo Zafimahaleo) met zes van zijn klasgenoten nadat ze de eerste maal met elkaar opgetreden hadden tijdens de studentenprotesten op hun middelbare school op 13 mei 1972. De zeven muzikanten, Dama, Dadah, Bekoto, Fafah, Nono, Charle en Raoul rondden hun studies af als arts, chirurg, boer of socioloog, maar vervolgden hun muzikaal avontuur.

Muzikaal brengt de groep een mix van de traditionele muziek van de hooglanden van Madagaskar, muziek uit Afrika, Polynesië en Maleisië, met invloeden van de westerse muziek die ze hoorden op de radio in de jaren 1960 en 1970 (onder meer van Bob Dylan). De groep ontleent zijn thema’s uit de problemen van het dagelijks leven: liefde, vriendschap, de dood en de Malagassische identiteit na de kolonisatie. De stijl was nieuw en de groep werd al snel populair in heel Madagaskar. Ook buiten hun land trad de band op, onder andere in Nederland. In de loop der jaren werden andere onderwerpen bezongen met betrekking tot de soms moeilijke levensomstandigheden van de bevolking en de status van de Derde Wereld zoals het milieu, armoede, onderwijs, criminaliteit enzovoort. De groep gaf honderden concerten doorheen het ganse land. In juni 2007 traden ze op in de Olympia in Parijs als allereerste Malagassische groep ooit.

Het politieke engagement van de muzikanten werd ook verder gezet in hun persoonlijk leven. Dama zetelde twee termijnen als onafhankelijk gedeputeerde. Bekoto specialiseerde zich in het verdedigen van de rechten van de boeren. Charle beheert een NGO ter bevordering van ontwikkeling in landelijke en stedelijke gebieden. Dadah en Nono zijn chirurgen aan het universiteitsziekenhuis van Antananarivo.

Op 3 september 2010 werden het aantal leden van zeven teruggebracht tot zes na het overlijden van Raoul op 59-jarige leeftijd.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]