Mahatmabrieven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Mahatmabrieven (Engels: Mahatma Letters) zijn een reeks brieven, in de Engelse taal geschreven, aan A.P. Sinnett tussen 1880 en 1884. Dit zijn ook de beginjaren van de Theosophical Society die is opricht in 1875 door Helena Petrovna Blavatsky. Sinnett was toen redacteur van de Pioneer, destijds een toonaangevende krant in het voormalige Brits Indië.

Deze brieven werden zorgvuldig in grote banden ingebonden en zijn thans, mits men speciale toestemming heeft, in de British Library te bekijken.

Veel theosofen nemen aan dat deze brieven op paranormale wijze zijn ontstaan. Een aantal parapsychologen geeft ze alvast het voordeel van de twijfel, omwille van de historische context en bepaalde anomalieën in de opslorping van de inkt in het papier.

In een eerste beoordeling, eind 19e eeuw, werden ze door de S.P.R. (Society for Psychical Research) als vals afgedaan. Een eeuw later werden deze brieven door de internationale vervalsingsdeskundige Vernon Harrison in ere hersteld.

Literatuur[bewerken]

Barker, A. T. (red), (1979) "De Mahatma Brieven aan A.P.Sinnett van de Mahatma's M. & K.H." Pasadena Theosophical University Press

Externe link[bewerken]