Mahinda Rajapaksa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mahinda Rajapaksa
Mahinda Rajapaksa in 2006
Mahinda Rajapaksa in 2006
6e president van Sri Lanka
Ambtstermijn 19 november 2005 - 9 januari 2015
Premier Ratnasiri Wickremanayake (2005-2010)
D. M. Jayaratne (2010-heden)
Voorganger Chandrika Kumaratunga
Geboren 18 december 1945
Geboorteplaats Weeraketiya (Hambantota)
Partner Shiranthi Rajapaksa (geboren Wickremesinghe)
Politieke partij UPFA (SLFP)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mahinda Rajapaksa (Weeraketiya (Hambantota), 18 december 1945) was van 19 november 2005 tot de verkiezingen van januari 2015 de zesde president van de Democratisch Socialistische Republiek van Sri Lanka. Hij behoort tot de Sri Lankaanse Vrijheidspartij. Hij verloor de verkiezing van 8 januari aan Maithripala Sirisena.[1]

Carrière[bewerken]

Rajapaksa was van 1997 tot 2001 minister van Visserij en Waterwinning en werd in 2004 verkozen tot de dertiende minister-president van de Sri Lankaanse regering. Tegelijkertijd was hij ook minister van Snelwegen.

Beleid[bewerken]

Rajapaksa dankte veel van zijn populariteit als president aan het oplossen van de strijd tegen de Tamiltijgers. De vorige president, Chandrika Kumaratunga, had in het begin van haar presidentschap ook geprobeerd in dialoog te treden met de verzetsbeweging, maar omdat ze geen controle kreeg over de guerrillero's trad ze daarna steeds met harde hand op tegen de 'Tijgers'.

Kritiek[bewerken]

Rajapaksa's beleid werd hevig bekritiseerd door de oppositie die hem beschuldigde van machtsmisbruik en corruptie. Lasantha Wickramatunga, een befaamd Sri Lankaans politiek journalist, was een van diens critici. Toen deze - net als enkele voorgangers - werd vermoord, nam de kritiek op zijn beleid alsmaar toe.

Bronnen, noten en/of referenties