Mahinda Rajapaksa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mahinda Rajapaksa
Mahinda Rajapaksa in 2014
Mahinda Rajapaksa in 2014
Geboren 18 december 1945
Weeraketiya (Hambantota)
Politieke partij Sri Lankaanse Vrijheidspartij (tot 2018)
Sri Lanka Podujana Peramuna (2018–heden)
Partner Shiranthi Rajapaksa (geboren Wickremesinghe)
Premier van Sri Lanka
Aangetreden 26 oktober 2018
Einde termijn 15 december 2018[a]
President Maithripala Sirisena
Voorganger Ranil Wickremesinghe
Opvolger Ranil Wickremesinghe
6e president van Sri Lanka
Aangetreden 19 november 2005
Einde termijn 9 januari 2015
Premier Ratnasiri Wickremanayake
D. M. Jayaratne
Voorganger Chandrika Kumaratunga
Opvolger Maithripala Sirisena
Premier van Sri Lanka
Aangetreden 6 april 2004
Einde termijn 19 november 2005
President Chandrika Kumaratunga
Voorganger Ranil Wickremesinghe
Opvolger Ratnasiri Wickremanayake
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mahinda Rajapaksa (Weeraketiya (Hambantota), 18 december 1945) is een Sri Lankaans politicus voor de Sri Lanka Podujana Peramuna. Hij was van 19 november 2005 tot de verkiezingen van januari 2015 de zesde president van de Democratisch Socialistische Republiek van Sri Lanka.

Politieke carrière[bewerken]

Rajapaksa was van 1997 tot 2001 minister van Visserij en Waterwinning en werd in 2004 verkozen tot de dertiende minister-president van de Sri Lankaanse regering. Tegelijkertijd was hij ook minister van Snelwegen.

Rajapaksa verloor de presidentsverkiezing van 8 januari 2015 van Maithripala Sirisena.[1]

Beleid[bewerken]

Rajapaksa dankte veel van zijn populariteit als president aan het oplossen van de strijd tegen de Tamiltijgers. Hij kreeg gedaan dat de Verenigde Naties de Tamiltijgers in 2006 op de lijst van terroristische organisaties zetten. In 2007 heroverden zijn troepen de Oostprovincie, en in 2008 zegde hij formeel het in Oslo gesloten bestand op.

Daarna begon de eindstrijd om het noorden, de basis van de Tamiltijgers, waarbij meer dan honderdduizend burgers klem zaten tussen leger en rebellen. Met nietsontziend geweld dwong legerbevelhebber Fonseca de Tijgers op de knieën. Bij de vervroegde presidentsverkiezingen stonden generaal en president tegenover elkaar als trotse overwinnaars, waarbij Rajapaksa een meerderheid behaalde.

Kritiek[bewerken]

Rajapaksa's beleid werd hevig bekritiseerd door de oppositie die hem beschuldigde van machtsmisbruik en corruptie. De journalist Lasantha Wickramatunga, hoofdredacteur van The Sunday Leader, was een van diens critici. Toen deze - net als enkele voorgangers - werd vermoord, nam de kritiek op zijn beleid alsmaar toe.

Crisis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Politieke crisis in Sri Lanka, 2018

Op 26 oktober 2018 werd hij aangesteld als de nieuwe premier van het land, als opvolger van de weggestuurde Ranil Wickremesinghe.[2] De legitimiteit van deze benoeming werd betwist; Rajapaksa weigerde ondanks twee aangenomen moties van wantrouwen op te stappen en op 3 december 2018 verbood een Sri Lankaanse rechtbank hem in een voorlopige voorziening voorlopig zijn functie uit te oefenen.[3] Op 15 december 2018 werd zijn voorganger Wickremesinghe opnieuw tot premier benoemd.[4]