Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.899.703
Aantal actieve gebruikers: 3.684
Portaal van de week: Disney

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Tot briljant geslepen diamanten

Diamant

Diamant (Oudgrieks: ἀδάμας of adamas, "onverslaanbaar") is een allotrope verschijningsvorm van koolstof die als delfstof aangetroffen wordt, maar ook in laboratoria gemaakt kan worden. In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen een viervlakstructuur waardoor de atomen in drie dimensies gebonden zijn; dit verklaart deels de hardheid waar het mineraal zijn naam aan dankt. Daarentegen heeft grafiet, de koolstofvorm die op aarde het meest voorkomt, een vlakke kristalstructuur waardoor het veel zachter is en schilferende laagjes vormt. Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Enkel een aantal industrieel vervaardigde materialen, ook opgebouwd uit zuivere koolstof, is harder. (Lees verder)
Alpine County
Aliyah Bet
Willemsplein (Arnhem)
Monarchvlinder
Gouden Eeuw (Nederland)
Vlag van Australië
Weihnachtsoratorium
Getijde (waterbeweging)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ongeveer 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

La maja vestida

Het 28e Bataljon, beter bekend als het Maori bataljon, voert een haka uit (juni 1941).Op 25 april, Anzac Day, herdenken Australië en Nieuw-Zeeland hen die in dienst van hun land gestorven zijn of geleden hebben. Het 28e Bataljon, beter bekend als het Maori bataljon, voert een haka uit (juni 1941).
Op 25 april, Anzac Day, herdenken Australië en Nieuw-Zeeland hen die in dienst van hun land gestorven zijn of geleden hebben.

Actueel Recent overleden

Kabinetsformatie Nederland 2017

De formatie van het Nederlandse kabinet in 2017 begon na de verkiezingen van 15 maart 2017. De VVD is bij deze verkiezingen met afstand de grootste partij geworden, met 33 zetels.

De formatie van 2017 is na de formatie van 2012 de tweede waarin het Nederlandse staatshoofd geen rol speelt, na de wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer in 2012. (Lees verder)
23 apr Chriet Titulaer (73), Nederlands sterrenkundige en wetenschapspromotor
23 apr Philip Houben (76), Nederlands politicus
22 apr Mustapha Oukbih (53), Nederlands-Marokkaans journalist
22 apr Michele Scarponi (37), Italiaans wielrenner
21 apr Ugo Ehiogu (44), Engels voetballer
In het nieuws
22 apr March for Science
In meer dan 600 steden wereldwijd wordt de March for Science gehouden. Wetenschappers demonstreren tegen het opzij zetten van wetenschappelijk vaststaande feiten (zoals de klimaatverandering) door politici.
20 apr Schietpartij op de Champs-Élysées
Op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs schiet een man met een AK-47 een agent dood, waarna hij zelf eveneens wordt doodgeschoten. Volgens president François Hollande wijst alles op een terroristische aanslag. IS eist de aanslag op.
17 apr Recordhoog aantal vluchtelingen gered op Middellandse Zee
Op de Middellandse Zee zijn het afgelopen weekend zo'n 8.500 vluchtelingen gered die vanuit Libië de oversteek probeerden te maken naar Italië. Zeven migranten zijn naar alle waarschijnlijkheid verdronken.
25 april in de geschiedenis
1607 Slag bij Gibraltar
In de Baai van Gibraltar wordt een Spaanse vloot volledig vernietigd door een Nederlandse.
1953 DNA
James Watson en Francis Crick publiceren in het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature over de structuur van het DNA.
1974 Anjerrevolutie
In Portugal maakt een geweldloze staatsgreep een eind aan vijftig jaar dictatuur.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken