Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.873.386
Aantal actieve gebruikers: 3.905
Portaal van de week: Vlaggen en wapens

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Wimbledon

Wimbledon

Wimbledon is een van de vier grand slams op de internationale tenniskalender van de ITF. Het wordt jaarlijks in juni en juli op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in de wijk Wimbledon in Londen gehouden. In de twee weken waarin het toernooi gehouden wordt, is er één rustdag, namelijk op de middelste zondag. Er doen bij het heren- en damesenkelspel 128 spelers mee. (Lees verder)
Neutral Milk Hotel
Crosby, Stills & Nash (& Young)
Koninkrijk der Nederlanden
Meikever
Jan Ligthart
Adoptie
Madame de Staël
Pi (wiskunde)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

De Wezenputten op Texel waar VOC-schepen drinkwater innamen

De voorkant van het tussen 1908 en 1912 gebouwde stadhuis van de Spaanse stad A Coruña gedurende het blauwe uur.

De voorkant van het tussen 1908 en 1912 gebouwde stadhuis van de Spaanse stad A Coruña gedurende het blauwe uur.
Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig. (Lees verder)
27 jun Bud Spencer (86), Italiaans filmacteur
27 jun Harry Halbreich (85), Belgisch musicoloog
25 jun Adam Small (79), Zuid-Afrikaans dichter
24 jun Andries Kinsbergen (89), Belgisch politicus
24 jun Bernie Worrell (72), Amerikaans musicus
In het nieuws
28 jun Aanslag internationale luchthaven Istanbul
Bij een aanslag op de luchthaven Istanbul Atatürk, de belangrijkste internationale luchthaven van Turkije, vallen zeker 41 doden. De luchthaven wordt enige tijd ontruimd. Er zijn aanwijzingen dat IS achter de aanslag zit.
27 jun Uitslag Spaanse parlementsverkiezingen
Nadat in Spanje voor de tweede keer in een half jaar parlementsverkiezingen zijn gehouden, heeft de Partido Popular van Rajoy lichte winst geboekt.
26 jun Dodental tornado in China op 99
De tornado die op 23 juni over de Oost-Chinese provincie Jiangsu trok heeft voor zover nu bekend 99 levens geëist, naast 846 gewonden. Er is veel materiële schade.
29 juni in de geschiedenis
1886 Robert Schuman
De Franse politicus Robert Schuman, die de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal mogelijk maakt, wordt geboren in Luxemburg-Stad.
1904 Veenlijk
In Weerdinge worden twee prehistorische veenlijken gevonden: het paar van Weerdinge.
1971 Sojoez 11
Na een geslaagd verblijf van ruim 23 dagen in Saljoet 1 (het eerste ruimtestation) komt de voltallige bemanning door zuurstofgebrek om het leven als tijdens de landing van het ruimtevaartuig Sojoez 11 de cabinedruk wegvalt.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken