Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.854.818
Aantal actieve gebruikers: 4.571
Portaal van de week: Californië

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Mansa Moussa in de Catalaanse Wereldatlas.

Koninkrijk Mali

Het koninkrijk Mali was een islamitisch rijk van de Mandinka dat bestond van de veertiende tot de zestiende eeuw. Het rijk, dat werd gesticht door Sundjata Keïta, was beroemd vanwege de vrijgevigheid en de rijkdom van zijn koning, Kouta Moussa, maar ook vanwege de fabelachtige rijkdommen van zijn hoofdstad Timboektoe.

Het koninkrijk Mali beleefde zijn hoogtepunt in de veertiende eeuw en strekte zich uit tussen de Sahara en het oerwoud, en tussen de Atlantische Oceaan en de Niger. Het omvatte het huidige Mali, Senegal, Gambia, Guinee en Mauritanië. (Lees verder)
Geschiedenis van Lieshout
Sedimentair gesteente
Metro van Berlijn
Grote spinnende watertor
Beleg van Groenlo (1627)
Aphrodite
Snooker
Dynamic positioning

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Georg Philipp Telemann

Een bonte mees in een park in de Japanse stad Osaka.

Een bonte mees in een park in de Japanse stad Osaka.
Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig. (Lees verder)
6 feb Eddy Wally (83), Belgisch zanger
3 feb Maurice White (74), Amerikaans muzikant
31 jan Terry Wogan (77), Iers-Brits presentator
29 jan Cyril Detremmerie (30), Belgisch voetballer
29 jan Aurèle Nicolet (90), Zwitsers fluitist
In het nieuws
7 feb Noord-Korea lanceert voorwerp om de aarde
De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakt bekend dat er vannacht een satelliet met succes in een baan om de aarde is gelanceerd. De VS en andere landen vermoeden dat het gaat om een langeafstandsraket.
5 feb Drie doden door zikavirus in Colombia
De gezondheidsautoriteiten in Colombia melden dat drie patiënten in het land die met het zikavirus waren geïnfecteerd zijn gestorven aan de gevolgen van het syndroom van Guillain-Barré.
5 feb 130 km/u op meer Nederlandse wegen
Rijkswaterstaat verhoogt op 19 trajecten in het Nederlandse wegennet de maximumsnelheid van 120 naar 130 km/u. Het gaat onder meer om de A1, A27, A28 en A58.
7 februari in de geschiedenis
1831 Belgische Grondwet
Het Belgische Nationaal Congres stemt in met het op initiatief van het Voorlopig Bewind geschreven voorstel voor een Belgische Grondwet.
1901 Gouden Koets
Bij het huwelijk tussen koningin Wilhelmina der Nederlanden met prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin wordt de Gouden Koets voor het eerst gebruikt.
1986 Geschiedenis van Haïti
De Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier ontvlucht, na maanden van protesten tegen zijn regime, het land.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken