Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.040.559
Aantal actieve gebruikers: 4.070
Portaal van de week: Spaans

Uitgelicht

Vlag van Sri Lanka

Sri Lanka

Sri Lanka, officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, is een republiek op het gelijknamige eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. Tot 1972 werd het Ceylon genoemd. In het begin van de 16e eeuw werd het eiland gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land van 1815 tot 1948 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. De commerciële hoofdstad is Colombo, maar de officiële hoofdstad is het nabijgelegen Sri Jayewardenapura Kotte, waar het parlement zetelt. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

De vulkaan Paricutín

Afbeelding

Shinjuku Gyoen, een openbaar groengebied in Shinjuku en Shibuya, twee van de 23 speciale wijken van Tokio

Shinjuku Gyoen, een openbaar groengebied in Shinjuku en Shibuya, twee van de 23 speciale wijken van Tokio

Actueel

Afbeelding

Protesten in Wit-Rusland

De protesten in Wit-Rusland zijn een reeks lopende politieke demonstraties tegen de Wit-Russische regering en haar president Aleksandr Loekasjenko, na diens herverkiezing. Aan het begin van de protesten was Aleksandr Loekasjenko met een ambtstermijn van 26 jaar het langstzittende staatshoofd in de voormalige Sovjet-Unie. Hij wordt wel de "laatste dictator" van Europa genoemd, omdat hij bij de voorgaande vijf verkiezingen geen serieuze uitdager had gehad. Van de vijf door Loekasjenko gewonnen verkiezingen werd alleen de eerste door internationale waarnemers op geloofwaardige wijze als vrij en eerlijk beschouwd. Onder zijn autoritaire bewind heeft de regering de oppositie regelmatig onderdrukt.(Lees verder)

Recent overleden

22 nov Corrie van Gorp (78), Nederlands actrice en zangeres
20 nov Irinej van Belgrado (90), Servisch patriarch
18 nov Kirby Morrow (47), Canadees acteur
18 nov Pim Doesburg (77), Nederlands voetballer
17 nov Willy Kuijpers (83), Belgisch politicus

In het nieuws

23 nov Meer dan 50.000 coronadoden in Italië
In Italië passeert het aantal personen dat is overleden aan COVID-19 de 50.000. Italië is hiermee het tweede land in Europa met meer dan 50.000 coronadoden.
19 nov Coronacrisis Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zijn nu 250.000 mensen overleden aan COVID-19. Van alle landen ter wereld heeft de VS nog altijd het hoogste aantal COVID-19-besmettingen en -doden.
15 nov Aziatische landen tekenen RCEP
Vijftien Aziatische landen, waaronder China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, ondertekenen de RCEP-handelsovereenkomst waarmee de onderlinge economische samenwerking moet verbeteren.

25 november in de geschiedenis

1952 The Mousetrap
Première van The Mousetrap van Agatha Christie, dat nog steeds dagelijks wordt opgevoerd en daarmee het langst lopende toneelstuk ter wereld is.
1975 Geschiedenis van Suriname
Suriname verlaat het Koninkrijk der Nederlanden en wordt onafhankelijk.
2005 Sneeuwstorm van 2005
Een sneeuwstorm veroorzaakt een chaos in Nederland: gestrande reizigers, honderden kilometers file die deels tot de volgende ochtend aanhouden en duizenden huishoudens zonder stroom.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten