Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.834.100
Aantal actieve gebruikers: 3.644
Portaal van de week: Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Mithridates VI als Herakles

Mithridates VI Eupator Dionysus

Mithridates VI de Grote was van ca. 120 tot 63 v.Chr. koning van Pontus. Door zijn Perzische en Hellenistische afkomst zag hij zichzelf als verdediger tegen de Romeinse overheersing van het oosten en onder zijn leiding bereikte het koninkrijk het toppunt van macht en groeide met de Mithridatische oorlogen uit tot Rome's meest succesvolle tegenstander van die eeuw. Dit gaf hem al in zijn eigen tijd een befaamdheid die aanhield tot de twintigste eeuw.

Enkele legendes hebben de mythevorming rond Mithridates versterkt. Zo zou hij beschikt hebben over een fenomenaal geheugen en in staat zijn geweest een ieder van zijn manschappen bij voornaam en in zijn moedertaal - een van de 22 talen die hij sprak - aan te spreken. Ook werd hij geacht regelmatig verdund gif tot zich te nemen, om zo dodelijke doses te kunnen weerstaan, een praktijk die mithridatisme genoemd wordt. Ook zijn wreedheid en vasthoudendheid werden uitvoerig beschreven. (Lees verder)
Boerenzwaluw
Beurtvaart
Beurtvaart
Citipati
Beleg van Deventer (1578)
Artis
Chicago Board of Trade Building
Geschiedenis van de wiskunde

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Dode Zee

Actueel Recent overleden

Europese migrantencrisis

Met de Europese migrantencrisis, ook wel Europese vluchtelingencrisis of Europese migratiecrisis genoemd, wordt primair gedoeld op de grote stromen migranten die sinds 2013 massaal de Middellandse Zee oversteken richting de Europese Unie. Ze zijn afkomstig uit delen van de wereld waar het vooral door burgeroorlogen onrustig is, met name Zuidwest-Azië en een aantal gebieden in Noord-Afrika.

De term "crisis" kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen er onder de bootvluchtelingen in amper een week tijd een recordaantal doden viel. (Lees verder)
2 sep Ger Verrips (86), Nederlands schrijver
1 sep Boomer Castleman (70), Amerikaans singer-songwriter en gitarist
1 sep Dean Jones (84), Amerikaans acteur en zanger
1 sep Willy Stähle (61), Nederlands waterskiester
30 aug Wes Craven (76), Amerikaans filmregisseur
In het nieuws
2 sep Bomaanslag in Latakia, Syrië
In de stad Latakia, aan de westkust van Syrië, vallen bij een bomaanslag tien doden. De aanslag valt speciaal op omdat de Syrische burgeroorlog in dit deel van het land niet woedt.
2 sep Verdachte brand Parijs opgepakt
In Parijs pakt de politie een man op die in verband wordt gebracht met de brand in een appartement een dag eerder, die acht levens eiste.
1 sep IS vernietigt tempel van Bel
Hoewel een dag eerder werd gemeld dat de tempel van Bel in Palmyra ondanks een explosie nog intact was, blijkt uit satellietfoto's dat de tempel vrijwel geheel is verwoest.
3 september in de geschiedenis
1783 Vrede van Parijs
Het Koninkrijk Groot-Brittannië erkent de onafhankelijkheid die dertien koloniën in 1776 uitgeroepen hebben, waarmee er een einde komt aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
1906 Natuurbescherming
De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland doet haar eerste aankoop: het Naardermeer.
1967 Dagen H
In Zweden schakelt men over van links naar rechts rijden.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken