Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.902.384
Aantal actieve gebruikers: 3.837
Portaal van de week: Maritiem

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Handdoek met getal 42

Towel Day

Towel Day is een dag waarop fans van Douglas Adams zijn boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (vaak kortheidshalve 'H2G2' genoemd) gedenken. Dit doen zij door gedurende de hele dag een handdoek binnen handbereik te houden ter nagedachtenis aan het overlijden van de schrijver in mei 2001. Een handdoek speelt net als het getal 42 een belangrijke rol in deze trilogie in vijf delen, een parodie op zichzelf, terwijl het boek een satire op sciencefiction is. (Lees verder)
Philadelphia (Pennsylvania)
Alpine County
Haarlem
Vogelbekdier
Titanic (schip, 1912)
Malagassiërs
Geschiedenis van de Nederlandse spelling
F-16 Fighting Falcon

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ongeveer 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Escherichia coli

Op deze vanuit het internationaal ruimtestation ISS gemaakte foto zijn de Filipijnenzee, wolken en de dampkring zichtbaar Op deze vanuit het internationaal ruimtestation ISS gemaakte foto zijn de Filipijnenzee, wolken en de dampkring zichtbaar

Actueel Recent overleden

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een porte-manteauwoord van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% van de stemmers koos voor uittreden. (Lees verder)
24 mei Gil Portes (71), Filipijns filmregisseur
24 mei Pierre Seron (75), Belgisch striptekenaar
23 mei Roger Moore (89), Engels acteur
23 mei Stefano Farina (54), Italiaans voetbalscheidsrechter
22 mei Nicky Hayden (35), Amerikaans motorcoureur
In het nieuws
22 mei Aanslag Manchester eist 22 levens
Bij een zelfmoordaanslag tijdens een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in de Manchester Arena vallen meer dan twintig doden. Terreurgroep IS eist de verantwoordelijkheid op.
21 mei Zwitserland stemt in met nieuw energiebeleid
Bij een bindend referendum stemt bijna 60% van de Zwitserse bevolking in met de plannen van de regering om meer duurzame energie op te gaan wekken.
20 mei Rouhani wint Iraanse presidentsverkiezingen
Bij de presidentsverkiezingen in Iran behaalt de zittende president Hassan Rohani de overwinning met bijna 23 van de 40 miljoen uitgebrachte stemmen.
25 mei in de geschiedenis
641 Byzantium
Constantijn III, keizer van het Byzantijnse Rijk, overlijdt aan (waarschijnlijk) tuberculose.
1889 Helikopter
Helikopterpionier Igor Sikorsky wordt geboren in Kiev.
1961 Apolloprogramma
In een toespraak stelt de Amerikaanse president John F. Kennedy dat de Verenigde Staten 'zich tot doel moeten stellen om nog voor het einde van het decennium een mens op de Maan te zetten en hem weer veilig terug naar Aarde te brengen'.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten