Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.908.977
Aantal actieve gebruikers: 3.645
Portaal van de week: Mexico

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
De Spieghel Historiael van Jacob van Maerlant

De Nederlanden in de Middeleeuwen

De geschiedenis van de Nederlanden in de Middeleeuwen heeft betrekking op de gebieden die tegenwoordig Nederland, België en Luxemburg vormen. Verder valt hieronder ook de geschiedenis van de gebieden die tegenwoordig deel uitmaken van de Franse Republiek of Duitsland, maar gedurende de Middeleeuwen deel waren van Nederlandse staatkundige verbanden. Het gaat dus met name om de landen ten noorden van de Somme in het zuiden en ten westen van de Eems in het oosten. Al deze gebieden werden wel aangeduid als de Lage Landen of nog tot de 18e eeuw als Vlaanderen en pas vanaf de 15e eeuw ook wel als de Nederlanden, die echter gedurende de Middeleeuwen nog geen staatkundige eenheid waren. (Lees verder)
Pherecydes van Syros
Philadelphia (Pennsylvania)
Barcelona (Spanje)
Rhynchocyon udzungwensis
Constantijn de Grote
Vlag van Australië
Rage Against the Machine
Aardmagnetisch veld

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Ronde regenboog

  • ... vanuit de lucht, bijvoorbeeld in een vliegtuig, een regenboog helemaal rond kan zijn? Het fenomeen lijkt op een glorie.
  • ... het gekloonde schaap Dolly vernoemd was naar Dolly Parton?
  • ... Sirimavo Bandaranaike de eerste gekozen vrouwelijke regeringsleider was toen zij in 1960 aantrad als premier van Ceylon?
  • ... het Noord-Hollandse Petten inmiddels al het vierde dorp is op ongeveer dezelfde plaats, nadat eerdere dorpen door de zee verzwolgen of door de Duitsers afgebroken werden?
  • ... aan het gelaat gewonde Franse soldaten in en na de Eerste Wereldoorlog werden aangeduid met de term gueules cassées (kapotte smoelen)?

Tijdens een ruimtewandeling van 5 uur en 48 minuten verwijderden Nicholas Patrick en Robert Behnken (buiten beeld) het isolatiemateriaal en de transportbeveiligingen van de vensters van de Cupola, een observatiemodule van het ISS Tijdens een ruimtewandeling van 5 uur en 48 minuten verwijderden Nicholas Patrick en Robert Behnken (buiten beeld) het isolatiemateriaal en de transportbeveiligingen van de vensters van de Cupola, een observatiemodule van het ISS

Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)
18 aug Rudolf Bakker (87), Nederlandse journalist en schrijver
11 aug Yisrael Kristal (113), oudste man ter wereld
8 aug Glen Campbell (81), Amerikaans zanger
8 aug Jorge Zorreguieta (89), Argentijns politicus
7 aug Willem van de Moosdijk (91), Nederlands kwakzalver
In het nieuws
18 aug Aanslag in Turku
Een man steekt meerdere mensen neer op de markt van de Finse stad Turku. Hierbij vallen twee doden en vijf gewonden.
17 aug Aanslag in Barcelona
Op de Ramblas in Barcelona rijdt een busje in op voetgangers. Er vallen ten minste 13 doden en 130 gewonden. IS eist de aanslag op.
8 aug Presidentsverkiezingen in Kenia
Uhuru Kenyatta wordt herverkozen als president van Kenia.
20 augustus in de geschiedenis
1672 Orangisme
Johan en Cornelis de Witt worden door een menigte orangisten gelyncht op het Groene Zoodje in Den Haag.
1968 Praagse Lente
De Sovjet-Unie maakt in Tsjecho-Slowakije met geweld een einde aan de Praagse Lente van Alexander Dubček.
1983 Kerwin Duinmeijer
In Amsterdam steekt een 16-jarige skinhead de 15-jarige Kerwin Duinmeijer neer.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten