Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.870.231
Aantal actieve gebruikers: 3.885
Portaal van de week: Latijn

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Théâtre des Champs-Élysées in Parijs

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps - Tableaux de la Russie païenne en deux parties (De Lentewijding - Beelden van het heidense Rusland in twee delen) (W21), in het Russisch Весна священная en in het Engels Rite of Spring, is een ballet van Sergej Djagilevs Ballets Russes met een choreografie van de danser Vaslav Nijinsky op muziek van de Russische componist Igor Stravinsky, met decor- en kostuumontwerpen van de kunstenaar en archeoloog Nikolaj Rjorich.

Le Sacre du Printemps geldt als een van de meest revolutionaire werken van de 20e eeuw. De première vond plaats op 29 mei 1913 in het Théâtre des Champs-Elysées te Parijs. Pierre Monteux dirigeerde het orkest. (Lees verder)
Kilimanjaro (berg)
Romantiek (schilderkunst)
New York (stad)
Turfanosuchus
Vikingschip
Sergej Kirov
Jacques Brel
Opwarming van de Aarde

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Pavlovataart met granaatappel

Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig. (Lees verder)
24 mei Berend Jan Udink (90), Nederlands politicus
24 mei Burt Kwouk (85), Chinees-Brits acteur
24 mei Leo Proost (82), Belgisch baanwielrenner
21 mei Gaston Berghmans (90), Belgisch acteur en komiek
21 mei Sándor Tarics (102), Hongaars waterpolospeler
In het nieuws
25 mei Commissie-Oosting komt met nieuw rapport Teevendeal
De commissie-Oosting komt na nieuw onderzoek naar de Teevendeal tot de conclusie dat er in deze zaak veel fouten zijn gemaakt, maar dat er geen informatie bewust is achtergehouden.
23 mei Eerste JSF's landen in Nederland
Op de vliegbasis Leeuwarden landen rond 21.15 uur twee F-35 Lightning II-toestellen die vanuit de VS zijn vertrokken. De F-35 gaat de sinds eind jaren 70 in Nederland en België gebruik zijnde F-16 vervangen.
23 mei Van der Bellen wint Oostenrijkse presidentsverkiezingen
Alexander Van der Bellen is met een nipte meerderheid van 50,3% van de stemmen verkozen tot nieuwe president van Oostenrijk. Zijn tegenstander, Norbert Hofer van de FPÖ, heeft slechts 16.323 stemmen minder gekregen.
29 mei in de geschiedenis
1453 Val van Constantinopel
Mehmet II de Veroveraar verovert Constantinopel, waarmee een eind komt aan het Byzantijnse Rijk.
1884 Openbaar vervoer in België
In België wordt de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB) opgericht.
1985 Heizeldrama
Tijdens de Europacup I-finale tussen Liverpool en Juventus raken supporters slaags, met uiteindelijk 39 doden en honderden gewonden tot gevolg.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken