Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Main Page)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.837.761
Aantal actieve gebruikers: 3.709
Portaal van de week: Egyptologie

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
De Nieuwstraat in Kerkrade ofwel de Neustraße in Herzogenrath

Nieuwstraat

De Nieuwstraat in Kerkrade ofwel de Neustraße in Herzogenrath splitst de nauw verbonden steden en vormt tevens de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland.

In deze straat was er tijdens de Tweede Wereldoorlog sprake van sterke smokkel. Vooral kinderen speelden aan beide kanten van de afscheiding met elkaar, ze gooiden bijvoorbeeld ballen naar elkaar over het obstakel heen. Langzaam ontdekten de autoriteiten dat veel van deze ballen eigenlijk ballonnen of sokken waren, gevuld met smokkelwaar. Meestal was die smokkelwaar koffiebonen. Tevens weigerden de douanebeambten het bevel om op kinderen te schieten, waardoor de smokkel een populaire activiteit voor de kinderen werd. Het douanekantoor merkte op dat de smokkel voor de kinderen niet alleen afwezigheid van school als gevolg zou kunnen hebben, maar ook gevolgen voor de gezondheid. (Lees verder)
Boerenzwaluw
Beurtvaart
Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen
Bultrug
Vergissing van Troelstra
Breien (textiel)
West-Vlaams
Lise Meitner

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Karikatuur van Keith Richards door Karl Meersman

De waterval Gullfoss in IJsland.

De waterval Gullfoss in IJsland.
Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig, vanuit NAVO-lidstaat Turkije en vanuit het noorden van Libanon, vooral uit Tripoli, begonnen soennitische legerdeserteurs samen met Syrische islamisten, uit de Syrische Moslimbroederschap en salafisten, een gewapende strijd tegen het Syrische leger, de Syrische politie en de regering van president Bashar al-Assad.

Tijdens de oorlog hebben de Syrische Koerden kans gezien om een autonoom gebied te realiseren genaamd Rojava.

In juni 2014 deed zich in de Syrische burgeroorlog een verandering voor: het werd meer een onderdeel van het streven van de militanten van IS naar een kalifaat. (Lees verder)
7 okt Dominique Dropsy (63), Frans voetballer
6 okt Kevin Corcoran (66), Amerikaans acteur
6 okt Felipe Rodriquez (46), Nederlands internetpionier
6 okt Árpád Göncz (93), Hongaars president
5 okt Grace Lee Boggs (100), Amerikaans activist
In het nieuws
7 okt Syrisch leger begint grondoffensief met steun van Rusland
Het Syrisch leger begint een grondoffensief met ondersteuning van Russische luchtaanvallen en raketten. De aanvallen zijn zowel gericht tegen de rebellen als tegen IS.
6 okt Flinterstar gezonken, opvarenden gered
Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar zinkt voor de Belgische kust bij Zeebrugge na een aanvaring met de LNG-tanker Al Oraiq. Alle twaalf opvarenden worden gered. Uit het vrachtschip lekt een grote hoeveelheid olie.
5 okt 161 doden door aardverschuiving Guatemala
Het officiële dodental als gevolg van de aardverschuiving in Guatemala een week eerder loopt op naar 161. Honderden mensen worden nog vermist.
8 oktober in de geschiedenis
1573 Van Alkmaar de victorie
Het beleg van Alkmaar eindigt als eerste in de Tachtigjarige Oorlog met het verjagen van de Spanjaarden.
1912 Balkanoorlogen
Montenegro verklaart de oorlog aan het Ottomaanse Rijk, begin van de Eerste Balkanoorlog.
2005 Aardbeving in Kasjmir
Het noorden van Pakistan en India wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de momentmagnitudeschaal.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken