Maine de Biran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maine de Biran
Maine de Biran
Persoonsgegevens
Naam François-Pierre-Gontier de Biran
Geboren Bergerac, 29 november 1766
Overleden Parijs, 20 juli 1824
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Functie Filosoof
Oriënterende gegevens
Domein Westerse filosofie
Tijdperk Moderne filosofie
Stroming Frans spiritualisme
Beïnvloed door Jean-Jacques Rousseau, Antoine Destutt de Tracy, John Locke, Étienne Bonnot de Condillac, Francis Bacon, René Descartes, Leibniz
Beïnvloedde Victor Cousin, Pierre Janet, François Picavet, Henri Bergson, Louis Lavelle, Émile Boutroux, Maurice Blondel, Michel Henry, Félix Ravaisson, Charles Renouvier
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

François-Pierre-Gontier de Biran (Bergerac, 29 november 1766 - Parijs, 20 juli 1824), bekend als Maine de Biran, was een Frans filosoof. Hij was een van de vroege vertegenwoordigers van het Franse spiritualisme.

In zijn werk stond psychologische introspectie centraal, dat de Biran zag als het fundament voor een ware menswetenschap. Volgens de Biran staat bij de mens de wil centraal. In plaats van René Descartes' nadruk op de mens als een denkend wezen, suggereerde de Biran daarentegen de mens te definiëren als een willend wezen. In plaats de cartesiaanse formule 'ik denk, dus ik ben' (cogito ergo sum) stelde hij daarom de formule 'ik wil, dus ik ben' (volo ergo sum) voor. Mensen zijn het meest zichzelf wanneer ze een intentionele handeling uitvoeren, eerder dan in hun denkactiviteit.

Tijdens zijn leven publiceerde de Biran weinig. Pas in 1841 verscheen zijn verzameld werk, uitgegeven door Victor Cousin. Zijn werk beïnvloedde ook filosofen als Félix Ravaisson en Charles Renouvier.