Mainland (Orkney)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mainland
Eiland
VK Mainland.PNG
Locatie
Eilandengroep Orkney-eilanden
Locatie Atlantische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 461 km²
Inwoners 15.000 (32,5 inw. /km²)
Foto's
Orkney Islands map mainland highligted.png
Satellietfoto

Mainland is, zoals de naam al aangeeft, het grootste en belangrijkste eiland van de Orkney-eilanden, gelegen in het noorden van Schotland. De twee grootste steden van de Orkney-eilanden, Kirkwall en Stromness, zijn beide op Mainland gelegen. Als religieus centrum getuige de St. Magnuskathedraal.

De lokale gebruiken in sommige districten openbaren het Noorse voorgeslacht van veel van de inwoners. Zo appreciëren Orkadianen niet dat zij Schotten genoemd worden, want dat zijn zij niet. Er bestaat zoiets als Orkadiaans gevoel, dat de bewoners aan elkaar bindt. Velen hebben familie in de Verenigde Staten van Amerika, gezien de archipel net zoals de andere Schotse archipels, reeds lange tijd (vooral eind 19e en begin 20e eeuw ten gevolge van hongersnoden) met grote ontvolkingsbewegingen kampt.

Op het eiland bevinden zich meerdere neolithische bouwwerken, zoals de Ring of Brodgar, een stenencirkel met een diameter van 104 meter, de stenen heuvel Maes Howe, die in latere tijd door de Vikingen gevandaliseerd werd en de opgegraven nederzetting Skara Brae.

Ten zuiden van het eiland bevindt zich de natuurlijke baai Scapa Flow, waar de noordelijke Britse vloot gedurende de Tweede Wereldoorlog voor anker lag. Scheepswrakken werden in verschillende ingangen gedumpt om Duitse onderzeeërs tegen te houden. Een U-boot slaagde daar toch in en Churchill besloot toen Italiaanse krijgsgevangenen aan het werk te zetten om de ingangen met rotsblokken te dichten (de zogenaamde Churchill-barrières). De Italian Chapel op Lamb Holm getuigt hier nog van.

In het kader van afluisterapparatuur voor de NAVO werden op het eiland rechte militaire wegen aangelegd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Musea[bewerken]