Institut français des Pays-Bas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maison Descartes)
Ga naar: navigatie, zoeken
Maison Descartes in 2007.
Het Walenweeshuis op een 18e-eeuwse gravure.
De Regenten van het Walenweeshuis. Schilderij van Bartholomeus van der Helst; 1637.
De binnentuin van het Maison Descartes.

Het Institut français des Pays-Bas (voorheen Maison Descartes) is het Franse Instituut voor taal en cultuur in Nederland. Het is gevestigd te Amsterdam aan de Vijzelgracht en in Groningen aan de Oude Kijk in 't Jatstraat.

Doelstelling[bewerken]

Het instituut is opgericht en gefinancierd door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De opdracht van het instituut is het bevorderen van de uitwisseling tussen Frankrijk en Nederland, voornamelijk door het bevorderen van studie van het Frans. Daarnaast organiseert het Instituut lezingen, vertoont het (Franse) films en heeft het een bibliotheek met meer dan 35.000 boeken, CD's en video's. Actuele tijdschriften en kranten liggen ter inzage. Het Instituut heeft een uitgebreide documentatieafdeling.

Geschiedenis[bewerken]

Op 27 oktober 1933 opende prinses Juliana het Institut Français d’Amsterdam, gesitueerd aan het Museumplein nummer 11 in Amsterdam. Dit instituut diende voor de uitwisseling van onderwijs en cultuur tussen Frankrijk en Nederland. Het initiatief daartoe ging uit van de vermaarde Middeleeuwenkenner van de Sorbonne, Gustave Cohen (1897-1958).

Op 27 februari 1939 werd in tegenwoordigheid van vele Franse en Nederlandse genodigden de naam "Institut Français d’Amsterdam" gewijzigd in "Maison Descartes", naar de grote Franse filosoof René Descartes, die lang in Nederland gewoond heeft en zijn werken hier heeft uitgegeven.

Toen dit gebouw te klein werd voor deze activiteiten, was de Franse staat in de gelegenheid het oude Walenweeshuis uit 1683, het Hospice Wallon, aan de Vijzelgracht 2A in Amsterdam aan te kopen van de Waalse gemeente, de Waalse kerk. Het Walenweeshuis was gesticht in 1631 in de Laurierstraat en rond 1671 naar de Vijzelgracht verhuisd. Het Walenweeshuis diende tot 1967 als weeshuis. Het pand werd grondig verbouwd. Enige zalen van het oude weeshuis, zoals o.a. de regentenkamer, werden gerenoveerd en in volle luister hersteld. In het gebouw zetelt tevens het Franse Consulaat Généraal. Het nieuwe onderkomen van Instituut en Consulaat werd officieel geopend door prinses Margriet op 18 maart 1971.

Op 17 maart 2013 werd bekend dat de Franse staat van plan is het gebouw te verkopen en Maison Descartes in een moderner gebouw te huisvesten.[1]

In 2013 werd de naam weer terugveranderd in Institut Français, en daarmee gelijkgetrokken met de meer dan 150 andere Franse instituten wereldwijd.

Externe links[bewerken]