Makreelgepen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Makreelgepen
Scomberesox saurus
Scomberesox saurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse: Neopterygii (Nieuwvinnigen)
Infraklasse: Teleostei (Beenvissen)
Superorde: Acanthopterygii (Stekelvinnigen)
Orde: Beloniformes (Geepachtigen)
Familie
Scomberesocidae
Geslachten
Afbeeldingen Makreelgepen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Makreelgepen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Makreelgepen (Scomberesocidae) vormen een familie van vissen uit de orde van de Geepachtigen (Beloniformes). Het zijn zeevissen die leven in de epipelagische zone in tropische en gematigde waters. De vissen springen vaak boven het oppervlak wanneer ze aan de oppervlakte zwemmen. De kaken van deze vissen zijn bekvormig, variërend van lang en slank tot relatief kort met een iets langgerekte onderkaak. De opening van de bek is relatief klein en de tanden zijn klein. Een rij van kleine vinnetjes achter de rug- en aarsvin is ook kenmerkend voor deze vissen. bij deze vissen ontbreekt een zwemblaas. Ze kunnen maximaal 46 centimeter lang worden en er op deze vis wordt commercieel gejaagd. De eerste bekende makreelgepen stammen uit het Mioceen. De Cololabis saira wordt vaak in de Japanse en Koreaanse keuken gebruikt. De vis wordt dan gewoonlijk gegrild.

Etymologie[bewerken]

De wetenschappelijke naam Scomberesocidae komt van het klassiek-Latijnse scomber en esox. In het klassieke Latijn wordt met scomber, met als nevenvorm scombrus,[1] verwezen naar de makreel.[2] Het is een leenwoord uit het Oudgrieks voor de makreel, namelijk σκόμβρος skómbros.[1][2] De Latijnse geschiedschrijver Plinius de Oudere gebruikt de naam esox, met de nevenvorm isox,[1] om te verwijzen naar een soort snoek.[3][1] Net zoals het Oudgrieks ἴσοξ is het woord terug te voeren naar een keltisch woord.[4] Verwant is het Welsh eog, zalm.[4]

Indeling volgens ITIS[5][bewerken]

Trivia[bewerken]

De Saury, een onderzeeër van de Sargoklasse was het enige schip van de Amerikaanse marine genoemd naar deze vissen (Saury is de Engelstalige naam voor deze familie).

Referenties
  1. a b c d Saalfeld, G.A.E.A. (1884). Tensaurus Italograecus. Ausführliches historisch-kritisches Wörterbuch der Griechischen Lehn- und Fremdwörter im Lateinischen. Wien: Druck und Verlag von Carl Gerold's Sohn, Buchhändler der Kaiserl. Akademie der Wissenschaften.
  2. a b Wageningen, J. van & Muller, F. (1921). Latijnsch woordenboek. (3de druk). Groningen/Den Haag: J.B. Wolters’ Uitgevers-Maatschappij
  3. Lewis, C.T. & Short, C. (1879). A Latin dictionary founded on Andrews' edition of Freund's Latin dictionary. Oxford: Clarendon Press.
  4. a b Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.
  5. Scomberesocidae volgens ITIS, 25 aug. 2010

Bron