Malburgen (kasteel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Malburgen
Kasteel Malburgen op een kaart uit 1586
Locatie Malburgen
Gebouwd in vóór 1358
Gesloopt in 17e eeuw

Het kasteel Malburgen stond in de Nederlandse buurtschap Malburgen, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De burcht is wellicht al in de 11e of 12e gebouwd, op het strategische punt waar de Rijn en IJssel splitsten. In 1358 wordt Malburgen voor het eerst genoemd: dit betreft een akte waarin is vastgelegd dat Dideric van Cleve het kasteel voor 25 jaar zou pachten van de Commanderie van Sint Jan, voor een bedrag van drie kleine ponden per jaar. Ook in 1556 is er nog een melding waarin het kasteel voorkomt: in dat jaar ontvingen Jan en Foeils Engelen en hun dochter Wolter het goed ‘De Borcht’. Naast het kasteel legde deze familie vervolgens een fruitboomgaard aan.

Mogelijk werd het kasteel verwoest in 1368 eeuw tijdens de oorlogen tussen hertog Reinoud en zijn broer Eduard. Hierna is de burcht waarschijnlijk weer opgebouwd. Het Legerboek van Huissen uit 1586 laat in ieder geval een afbeelding zien van het kasteel. Op een kaart uit 1637 van Nicolaas van Geelkercken staat de ruïne van ‘T Casteel Malburgen’ ook nog ingetekend. Hierna zijn de laatste resten van het kasteel door het oprukkende water van de Rijn definitief weggespoeld.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel lag buitendijks. De akte uit 1358 benoemt een hoofd- en voorburcht. Over het daadwerkelijke uiterlijk van het kasteel is weinig bekend. Alleen de afbeelding uit 1586 geeft enige informatie: het zou dan gaan om een L-vormig hoofdgebouw en een lang bijgebouw.

In 1976 zijn resten van de grachten teruggevonden.