Malcolm Forbes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Malcolm Stevenson Forbes (New York City, 19 augustus 1919Far Hills, 24 februari 1990) was de uitgever van Forbes magazine, opgericht door zijn vader B.C. Forbes en tegenwoordig geleid door zijn zoon Steve Forbes.

Opleiding[bewerken]

Forbes groeide op in Brooklyn. Hij studeerde af aan Princeton University[1], waar hij geld doneerde voor het Forbes College, een van de zes colleges aan de universiteit.

Carrière[bewerken]

Na zich met politiek beziggehouden te hebben, onder andere in de senaat van New Jersey van 1951 tot 1957 en als kandidaat voor gouverneur van New Jersey[1], richtte hij zich tegen 1957, drie jaar na de dood van zijn vader, volledig op het tijdschrift, en na de dood van zijn broer in 1964 kreeg hij de gehele zeggenschap over het bedrijf.

Onder zijn leiderschap groeide het tijdschrift gestaag.

Malcolm Forbes was legendarisch door zijn uitbundige levensstijl, zijn privé Capitalist Tool Boeing 727 trijet, steeds grotere Highlander jachten, een grote kunstcollectie, een aanzienlijke verzameling Harley-Davidson-motoren, zijn Franse kasteel (bij Bayeux, Normandië, in Balleroy), zijn collectie speciaal gevormde heteluchtballonnen en historische documenten, en ook door zijn overdadige verjaardagsfeesten. Daarbij was hij in het midden van de jaren tachtig een vaste klant in New Yorks beroemde Cat Club, waar hij lokale talenten steunde, en zowel belangrijke als gewone mensen gelijk behandelde.

Hij koos het Palais Mendoub (dat hij in 1970 van de Marokkaanse regering had gekocht) in Tanger, Marokko uit om zijn 70e verjaardag te vieren. Hij charterde een Boeing 747, een DC-8 en een Concorde om de rijken der aarde vanuit New York en Londen over te vliegen, wat hem een geschatte 2,5 miljoen dollar kostte. Onder de gasten waren Elizabeth Taylor (die als gastvrouw optrad), Gianni Agnelli, Robert Maxwell, Barbara Walters, Henry Kissinger, een half dozijn gouverneurs, en de CEO's van veel multinationals die weleens in zijn blad zouden kunnen adverteren.

Overlijden[bewerken]

Hij overleed in 1990 op 70-jarige leeftijd in zijn huis in Far Hills (New Jersey) aan een hartaanval.[1]

Nalatenschap[bewerken]

De negen Fabergé-eieren die hij verzameld had, zouden in april 2004 door Sotheby's geveild worden, met een geschatte opbrengst van 10 miljoen dollar per stuk. Maar de Russische oliemagnaat en kunstverzamelaar Victor Vekselberg kwam in februari overeen de hele collectie voor 100 miljoen dollar te kopen. Na zijn dood werd bekend dat Forbes biseksueel was geweest.[2][3][4]

Referenties[bewerken]

  1. a b c James, George. "Malcolm Forbes, Publisher, Dies at 70", The New York Times, February 26, 1990. Accessed October 24, 2007. "Malcolm Forbes, chairman and editor in chief of Forbes Magazine and a flamboyant multimillionaire whose enthusiastic pursuits included yachting, motorcycling and ballooning, died Saturday of a heart attack in his sleep at his home in Far Hills, N.J. ... Young Forbes attended the Lawrenceville School and Princeton University, where he majored in politics and economics. ... Entering politics in 1949, he was elected to the Borough Council in Bernardsville, N.J., and from 1951 to 1957 served in the New Jersey Senate and then ran for governor on the Republican ticket with a pledge of No State Income Tax."
  2. Malcolm Forbes: The Man Who Had Everything | Book Review | Entertainment Weekly
  3. Malcolm Forbes outed March 1990: a cover story in Outweek edited by Gabriel Rotello, launches the outing debate - Changing perceptions
  4. Salon News | Can we talk?