Malcolm Young

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Malcolm Young
Young in 1990
Algemene informatie
Volledige naam Malcolm Mitchell Young
Geboren 6 januari 1953
Geboorteplaats Glasgow, Schotland
Overleden 18 november 2017
Overlijdensplaats Sydney, Australië
Land Vlag van Australië Australië
Werk
Jaren actief 1969–2014
Genre(s) Hardrock, rock-'n-roll, bluesrock
Instrument(en) Elektrische gitaar, zang
Act(s) AC/DC, Marcus Hook Roll Band
Verwante artiesten Brian Johnson, Angus Young
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Malcolm Mitchell Young (Glasgow, 6 januari 1953Sydney, 18 november 2017) was een in Schotland geboren Australisch gitarist. Hij was mede-oprichter van de groep AC/DC en de oudere broer van mede-bandlid Angus Young.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Young werd in Schotland geboren en verhuisde samen met zijn familie naar Sydney, Australië toen hij tien jaar was. Na zijn middelbareschooltijd begon hij in bands te spelen. Begin jaren 70 richtte hij de groep Velvet Underground op (niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse band). Opmerkelijk feit was overigens dat in Youngs Velvet Underground een zanger zat met de naam Brian Johnson, een naamgenoot van de latere zanger van AC/DC. In 1973 besloot hij met zijn broer Angus de groep AC/DC te beginnen. Malcolm speelde op de eerste albums af en toe solopartijen maar besloot dit al snel aan Angus over te laten. Hij droeg de meeste ideeën voor het songmateriaal aan en AC/DC is feitelijk altijd Malcolms band geweest.

In 1988 werd hij voor het Amerikaanse deel van de Blow Up Your Video-tournee tijdelijk vervangen door zijn neef Stevie Young om van een alcoholverslaving af te komen. Het gerucht gaat dat het publiek vaak niet doorhad dat Stevie Young een vervanger was, omdat hij veel op Malcolm leek.

Young speelde voornamelijk op gitaren van het merk Gretsch. In het begin van zijn professionele carrière speelde hij incidenteel op andere gitaren. Zo bestaat er videomateriaal waarin hij een Telecaster bespeelt. Begin jaren 80 gebruikte hij een Gretsch White Falcon. Deze gitaar is onder andere te zien op de binnenhoes van het album For Those About To Rock (We Salute You) uit 1981. Toch bleef de Gretsch Jet Firebird zijn favoriete gitaar. De firma Gretsch eerde hem met een Malcolm Young Signature G6131MYF Duo Jet waarmee zijn unieke slaggitaargeluid gereproduceerd wordt.

In september 2014 werd bekend dat hij aan dementie leed en opgenomen was in een verzorgingshuis. In de band werd hij vervangen door zijn neef Stevie Young, die hem 26 jaar eerder ook al verving. Malcolm Young overleed op zaterdag 18 november 2017 op 64-jarige leeftijd, enkele weken na zijn oudere broer George Young.[1]