Malcolm Young

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Malcolm Young

Malcolm Mitchell Young (Glasgow, Schotland, 6 januari 1953) is de oudere broer van Angus Young en oprichter van de groep AC/DC. Hij speelt slaggitaar.

Biografie[bewerken]

Young werd in Schotland geboren en verhuisde samen met zijn familie naar Sydney, Australië toen hij 10 jaar was. Na zijn middelbareschooltijd begon hij in bands te spelen. Begin jaren 70 richtte hij de groep Velvet Underground op. Deze band had echter niets te maken met de beroemde Amerikaanse Velvet Underground waar Lou Reed in speelde. Opmerkelijk feit was overigens dat in Youngs Velvet Underground een zanger zat met de naam Brian Johnson. In 1973 besloot hij met zijn broer Angus de groep AC/DC te beginnen. Malcolm speelde op de eerste albums af en toe solopartijen maar besloot dat al snel aan Angus over te laten. Hij droeg de meeste ideeën voor het songmateriaal aan en AC/DC is feitelijk altijd Malcolms band geweest.

In 1988 werd hij voor het Amerikaanse deel van de 'Blow up your video'-tournee tijdelijk vervangen door zijn neef Stevie Young om van een alcoholverslaving af te komen. Het gerucht gaat dat het publiek vaak niet doorhad dat Stevie Young een vervanger was, omdat hij erg veel op Malcolm lijkt.

Young speelde voornamelijk op gitaren van het merk Gretsch zoals ook op de foto is te zien. In het begin van zijn professionele carrière speelde hij incidenteel op andere gitaren. Zo bestaat er videomateriaal waarin hij een Telecaster bespeelt. Begin jaren 80 gebruikte hij een Gretsch White Falcon. Deze gitaar is onder andere te zien op de binnenhoes van het album 'For those about to rock (we salute you)' uit 1981. Toch bleef de Gretsch Jet Firebird zijn favoriete gitaar. De firma Gretsch eerde hem met een Malcolm Young Signature G6131MYF Duo Jet waarmee zijn unieke slaggitaargeluid gereproduceerd wordt.

In september 2014 werd bekend dat hij aan dementie lijdt en opgenomen is in een verzorgingshuis; in de band wordt hij vervangen door zijn neef Stevie Young die hem 26 jaar eerder ook al verving. Het vertrek van Malcolm Young is deze keer echter definitief, zo heeft het management van de band laten weten.