Maleise nimmerzat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maleise nimmerzat
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Milky Stork (Mycteria cinerea).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Ciconiiformes (Ooievaarachtigen)
Familie: Ciconiidae (Ooievaars)
Geslacht: Mycteria
Soort
Mycteria cinerea
(Raffles, 1822)
Afbeeldingen Maleise nimmerzat op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Maleise nimmerzat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Maleise nimmerzat (Mycteria cinerea) is een grote waadvogel uit de familie van de ooievaars.

Beschrijving[bewerken]

De Maleise nimmerzat in vlucht.

De Maleise nimmerzat heeft een lengte tussen de 92 en 97 centimeter lang. Op een afstand lijkt het een geheel witte vogel. Zijn dikke, gelige snavel wijst aan het uiteinde een beetje omlaag. Zijn gezicht heeft een bloedrode kleur, net zoals zijn lange poten. Aan de onderkant van de vleugel heeft hij een dikke, zwarte rand. Deze is alleen tijdens de vlucht te zien. Juveniele vogels hebben een bruiner verenkleed. Ook hebben ze strepen op hun hoofd en nek waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn van de volwassen exemplaren. Op de bovenvleugel, te zien als hij staat, heeft hij donkere vlekken. Deze verdwijnen zodra hij ouder wordt. Ook de poten hebben nog niet hun rode kleur; deze hebben tijdens de juveniele periode een lichtroze kleur.

Een juveniele Maleise nimmerzat.

Verspreiding en populatie[bewerken]

De Maleise nimmerzat komt voornamelijk voor in het Zuidoosten van Azië. Cambodja, Maleisië en de eilanden van Indonesië; Java, Bali, Sumbawa, Sulawesi en Buton. De grootste populatie bevindt zich in Indonesië, met bijna 5000 exemplaren op Sumatra en ongeveer 400 exemplaren op West Java. In Cambodja wordt de populatie geschat op 10 tot 20 koppels aan het Tonle Sap meer. Hij trekt ook door de landen van Thailand en Vietnam. In Maleisië is het aantal Maleise nimmerzat sterk in aantal afgenomen; van de 100 exemplaren in 1984 tot minder dan 10 vogels in 2005. Over het algemeen is de soort sterk in aantal aan het dalen. Het totale aantal vogels wordt op het moment geschat op 5500 exemplaren; hiervan leeft het grootste deel op het Indonesische eiland Sumatra. Toch wordt zijn status in Indonesië als kwetsbaar beschouwd, maar er zijn verschillende grote kolonies die de soort uit de gevarenzone kunnen houden, ondanks dat deze populaties ook in aantal afnemen.

Ecologie[bewerken]

De Maleise nimmerzat is vooral een kustbewoner aan de kusten van Indonesië en Maleisië. Hier bewoont hij de mangroven en de moerassen grenzend aan de kust. Hij foerageert meestal op modderige vlakten waar het getij speelt, kleine zoetwaterplassen, visvijvers en rijstvelden. Het voedsel bestaat voornamelijk uit schaaldieren, grote insecten, vissen en kikkers. Deze graait hij met zijn dikke snavel uit het water. Landinwaarts komt hij normaliter niet voor. Alleen in Cambodja bevindt zich een kleine kolonie aan het Tonle Sap meer.