Malik Azmani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Malik Azmani
Malik Azmani
Malik Azmani
Algemene informatie
Volledige naam Malik Azmani
Geboren 20 januari 1976
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 17 juni 2010
Partij VVD
Titulatuur Mr.
Politieke functies
2010-2014 Lid gemeenteraad Ommen
2010-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Malik Azmani (Heerenveen, 20 januari 1976) is een Nederlands politicus voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Biografie[bewerken]

Reis naar de Kamer Malik Azmani, 2017

Sinds 17 juni 2010 is Malik Azmani lid van de Tweede Kamer namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Azmani stond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 op de achttiende plaats. Hierop nam hij plaats in de Tweede Kamer als woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het tweede kabinet Rutte is Malik Azmani Kamerlid geweest met Immigratie & Asiel en Integratie in zijn portefeuille. Tevens is Azmani sinds november 2014 voorzitter van de vaste commissie van Europese Zaken in de Kamer.

Gedurende de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was Malik Azmani verkiesbaar op de tiende plaats van de VVD lijst. Na de uitslag ging hij opnieuw de Kamer in, momenteel is hij woordvoerder Immigratie & Asiel, Mensenhandel & Prostitutie en de WIV/AIVD.

Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij onder andere actief als pleiter bij de IND en was hij directielid van de IND. Vanaf 2010 tot 2014 was hij ook raadslid in de gemeente Ommen.

Nadat Azmani van 1988 tot 1994 het vwo aan het Rijksscholengemeenschap "Sevenwolden" te Heerenveen had doorlopen, volgde hij van 1994 tot 1995 een Adelborst-officiersopleiding – korps administratie – aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Vervolgens studeerde hij van 1995 tot 2000 Nederlands recht (hoofdrichtingen privaatrecht en strafrecht) aan de Rijksuniversiteit te Groningen, waar hij tevens de bijvakken staats- en bestuursrecht volgde.

Nieuws[bewerken]

Azmani haalde het nieuws doordat hij in maart 2015 openlijk in de Tweede Kamer pleitte voor het sluiten van de grenzen. Daarmee zou terrorisme in Nederland kunnen worden voorkomen. Landen in het Midden-Oosten zouden dan vluchtelingen uit de eigen regio op moeten vangen.

Mark Rutte en Klaas Dijkhoff (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie) zeiden wel blij te zijn met het voorstel van Azmani, maar moesten eerlijk bekennen dat het niet zomaar mogelijk was om de grenzen te sluiten. Geert Wilders, voorman van de PVV vond het voorstel "geweldig", maar zei dat het "te betreuren" was dat de VVD het "voorstel zomaar van tafel veegde."

Privé[bewerken]

De vader van Azmani is van Marokkaanse afkomst en zijn moeder is van Friese afkomst. Malik Azmani was woonachtig in Stegeren, maar woont tegenwoordig in Dalfsen.

Externe links[bewerken]

Media[bewerken]