Malletvinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Zijdelingse röntgenfoto van een vinger. Door grote uitwendige kracht is er een avulsiefractuur ontstaan aan het distale vingerkootje, aan de dorsale kant (de kant van de handrug). De vinger is op deze opname gestrekt door het gebruik van een speciale spalk.

Een malletvinger is een aandoening van een van de vingers waarbij de vingertop in een buigstand blijft staan, veroorzaakt door een afgescheurde of afgesneden strekpees. "Mallet-" is in het Engels een bepaald type hamer. Een malletvinger is een vorm van een avulsiefractuur.

Oorzaken[bewerken]

Een malletvinger ontstaat doorgaans door een grote kracht op de top van de vinger, bijvoorbeeld bij een val, of bij het vangen van een bal. Het is een typische sportblessure, maar kan ook ontstaan in het huishouden (stoten van de vinger bij bedden opmaken). Ook kan een malletvinger ontstaan door het doorsnijden van de pees.

Behandeling[bewerken]

Een malletvinger wordt behandeld door de vinger in gestrekte stand te spalken. Na 6 tot 8 weken groeit de pees vanzelf weer vast. De vinger mag in die tijd echter volstrekt niet gebogen worden, anders kan alle moeite voor niets zijn geweest. Behandeling met een spalkje kan ook aanzienlijke tijd na het letsel (3-6 maanden) nog geprobeerd worden met goede kans op succes. Operatieve behandeling wordt in ongecompliceerde gevallen afgeraden vanwege een aanzienlijk complicatierisico.[1]