Maltees kenteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenteken van een privéauto

Een Maltees kenteken is een kenteken van een voertuig uit Malta. De kentekenplaat bestaat doorgaans uit drie letters en drie cijfers die zwart zijn op een witte achtergrond. De EU-vlag en de letter "M" zijn aan de linkerkant van het bord geplaatst. De vlag toont 12 gouden sterren in een cirkel, met de letter "M" in het wit eronder, allemaal op een blauwe achtergrond. Het gebruikte lettertype is FE-Schrift.

De eerste letter van het kenteken van een privéauto geeft aan in welke maand het jaarlijkse belastingschijfje moet worden vernieuwd.

Maand
Januari A M Y
Februari B N Z
Maart C O
April D P
Mei E Q
Juni F R
Juli G S
Augustus H T
September I U
Oktober J V
November K W
December L X

Bijzondere kentekens[bewerken | brontekst bewerken]

Kenteken van een taxi
Kenteken van een lijnbus
Gepersonaliseerd kenteken
Kenteken van het staatshoofd

Taxi’s hebben een kenteken in het formaat TAXI 999 X, waarbij 999 voor drie cijfers staat. De laatste letter staat voor het eiland waar de taxi rijdt, een M voor Malta en een G voor Gozo. Lijnbussen hebben een kenteken in het formaat BUS 999.

Gepersonaliseerde kentekens kunnen worden aangevraagd, en deze mogen niet meer dan negen tekens bevatten. De president, de premier en de aartsbisschop zijn vrijgesteld van kentekenplaten en brengen in plaats daarvan hun eigen emblemen aan.

Zie de categorie License plates of Malta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.