Maltodextrine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maltodextrine
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van maltodextrine
Algemeen
Molecuulformule C6nH(10n+2)O(5n+1)
Molmassa 162,14n+18,016 g/mol
SMILES
O[C@H]3[C@H](OC2O[C@H](CO)[C@@H](OC1O[C@H](CO)[C@@H](O)[C@H](O)[C@H]1O)[C@H](O)[C@H]2O)[C@H](O[C@H](O)[C@@H]3O)CO
CAS-nummer 9050-36-6
PubChem 62698
Wikidata Q177570
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Smeltpunt 240 °C
Goed oplosbaar in water
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Maltodextrine is een koolhydraat, een polysacharide gemaakt van zetmeel. Na opkoken en oplossen van het zetmeel wordt het zetmeel door amylase enzymatische gehydrolyseerd. Hierdoor ontstaat er een mengsel van korte glucosepolymeren die weinig tot matig zoet smaken. De oplossing kan worden gesproeidroogd tot een wit poeder. De glucose-eenheden zijn hoofdzakelijk verbonden via een α (1 → 4) glycosidische binding. De ketenlengte kan variëren van 3 tot 60 glucose-eenheden. Maltodextrines worden geclassificeerd door het bepalen van hun dextrose-equivalent (DE) en hebben een DE tussen 2 en 20.

Dextrose equivalent[bewerken | brontekst bewerken]

De dextrose-equivalent van glucose is 100, van zetmeel 0. Met de waarde wordt de procentuale massafractie van reducerende suiker uitgedrukt. Het is daarmee een indicatie van de ketenlengte in het mengsel. Hoe hoger de DE-waarde, hoe korter de glucoseketens, hoe hoger de zoetheid, hoe hoger de oplosbaarheid en hoe lager de hittebestendigheid.

Boven DE 20 noemt de Europese Unie het polymeer een glucosestroop ; bij DE 10 of lager classificeert de goederennomenclatuur van de douane maltodextrines als dextrines .[1]

Hoe langer het zetmeelpolymeer is, hoe langer het duurt voordat de keten is afgebroken tot glucose, hoe langzamer opname van glucose in het bloed en daarmee hoe langzamer de bloedsuikerspiegel stijgt. Ten opzichte van zetmeel bevat maltodextrine veel minder glucosemoleculen per polymeer, waardoor maltodextrine snel door het lichaam wordt opgenomen.

Toepassingen in voedingsmiddelen[bewerken | brontekst bewerken]

Maltodextrine wordt als bindmiddel en voorkomt kristallisatie in poeders. Vanwege de snelle opname of verteerbaarheid van maltodextrines in de maag, wordt het als additief gebruikt door sportdranken en energiedrank. Maltodextrine wordt gebruikt om het mondgevoel van voedingsmiddelen en dranken te verbeteren, vet te imiteren en als draagstof voor aroma's en vitaminen.[2] Maltodextrine wordt vaak toegevoegd aan de zoetstof stevia om de bittere nasmaak te maskeren.

Het poeder wordt verwerkt in:

Toepassing in de farmacie[bewerken | brontekst bewerken]

In geneesmiddelen wordt maltodextrine gebruikt als bindmiddel.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft verklaard dat maltodextrine een veilig additief is voor levensmiddelen.

Toepassing in land- en tuinbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Maltodextrine wordt gebruikt voor de bestrijding van spint, witte vlieg, wolluis en bladluizen. De maltodextrine zorgt ervoor dat de insecten niet meer kunnen bewegen en/of de ademhalingsopeningen raken verstopt door de maltodextrine.