Maltodextrine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maltodextrine
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van maltodextrine
Structuurformule van maltodextrine
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C6nH(10n+2)O(5n+1)
Molmassa 162,14n+18,016 g/mol
SMILES
O[C@H]3[C@H](OC2O[C@H](CO)[C@@H](OC1O[C@H](CO)[C@@H](O)[C@H](O)[C@H]1O)[C@H](O)[C@H]2O)[C@H](O[C@H](O)[C@@H]3O)CO
CAS-nummer 9050-36-6
PubChem 62698
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Smeltpunt 240 °C
Goed oplosbaar in water
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat. Het bestaat uit complexe glucose-polymeren en smaakt matig zoet. Een verzadigde oplossing van maltodextrine in water wordt glucosestroop genoemd.

Het is op dezelfde manier opgebouwd als zetmeel, maar bevat minder glucosedeeltjes per polymeer, waardoor maltodextrinen sneller door het lichaam opgenomen kunnen worden. Complexe koolhydraten worden langzamer en beter opgenomen in het bloed en leveren daarmee energie op langere termijn en reguleren de bloedsuikerspiegel. Maltodextrine kan gemaakt worden uit willekeurig welk zetmeel, bijvoorbeeld uit aardappelen of maïs.

Maltodextrine wordt als additief gebruikt in maïs-, aardappel- en tarwezetmeel en vooral in koffiemelkpoeders, puddingpoeders, pannenkoekenmix, koffiecreamer en sportdranken, maar ook in sommige snoepjes zoals Tic Tac en in Pringles. Maltodextrine wordt vaak toegevoegd aan de zoetstof stevia om de bittere nasmaak te maskeren.

Maltodextrine wordt gebruikt voor de bestrijding van spint, witte vlieg, wolluis en bladluizen. De maltodextrine zorgt ervoor dat de insecten niet meer kunnen bewegen en/of de ademhalingsopeningen raken verstopt door de maltodextrine. Het werkt dus niet als gif maar fysiek.[1]