Mammelomys rattoides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mammelomys rattoides
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Mammelomys
Soort
Mammelomys rattoides
(Thomas, 1922)
Mammelomys rattoides op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mammelomys rattoides is een knaagdier uit het geslacht Mammelomys dat voorkomt in de laaglanden van de noordkant van Nieuw-Guinea. Dit dier is solitair en graaft holen. Meestal wordt er maar één jong tegelijk geboren.

Deze soort heeft kleinere staartschubben en een veel hardere vacht dan M. lanosus, de andere soort van het geslacht. Die is ook wat kleiner en heeft smallere achtervoeten. De rug is donker, de onderkant grijsachtig, terwijl de flanken lichter bruin zijn en het hoofd en de schouders roodachtig zijn. De staart is van boven donker en van onder wit, met een witte punt van tien tot twintig mm. De schubben zijn plat en vierkant. De kop-romplengte bedraagt tot mm, de staartlengte tot mm, de achtervoetlengte tot mm, de oorlengte tot mm en het gewicht tot gram. Vrouwtjes hebben 0+1=2 mammae.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Flannery, T.F. 1995. Mammals of the South-West Pacific and Moluccan Islands. Chatswood, New South Wales: Reed Books.
  • Flannery, T.F. 1995. Mammals of New Guinea. Chatswood, New South Wales: Reed Books, 568 pp.
  • Menzies, J.I. 1996. A systematic revision of Melomys (Rodentia: Muridae) of New Guinea. Australian Journal of Zoology 44:367–426.
  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.