Man (geslacht)

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Symbool voor man, oorspronkelijk voor de planeet Mars.
Een man
Een volwassen man van 34 jaar oud, lengte 178 cm, gewicht 65 kg en BMI 20.5, met kaalgeschoren geslachtsdeel.

Een man is een (volwassen) mens van het mannelijk geslacht.

Leeftijd en terminologie[bewerken | brontekst bewerken]

Met de term man bedoelt men meestal een volwassen man, zoals deze zich, in ieder geval lichamelijk, heeft ontwikkeld in de puberteit. Een jongen is een mannelijk kind. Het woord man wordt soms geassocieerd met een zeker verantwoordelijkheidsgevoel waar jongere mannen nog niet klaar voor zijn; anderen voelen zich juist te oud om nog jongen te worden genoemd. Dat kan een reden zijn om geen van beide termen te gebruiken om een jonge man mee aan te duiden: het schatten van de leeftijd en de mate van verantwoordelijkheid zijn namelijk factoren die het gebruik van de termen jongen of man bemoeilijken. Sommigen geven dan ook de voorkeur aan het woord jongeman, een tussenterm waarmee mannen worden aangeduid die aan het einde van de puberteit zitten.

Geslacht en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Secundaire geslachtskenmerken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De lichamelijke veranderingen van een man vinden plaats tijdens en na de puberteit, de periode waarin een jongen zich ontwikkelt tot een volwassen man. In de puberteit ontwikkelen zich de volgende secundaire geslachtskenmerken:

Voortplantingssysteem[bewerken | brontekst bewerken]

Een mannelijke mens heeft in de diploïde cellen (alle cellen behalve de geslachtscellen) een enkel X-chromosoom en een Y-chromosoom, en wordt gekenmerkt door de volgende geslachtsorganen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Men van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.