Man (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David van Michelangelo, 1501-1504
Het Marssymbool waarmee een man wordt aangeduid.

Een man is een volwassen mens van het mannelijk geslacht.

Leeftijd en terminologie[bewerken]

Met de term man bedoelt men meestal een volwassen man, zoals deze zich, op z'n minst lichamelijk, heeft ontwikkeld in de puberteit. Voor personen beneden de 20 jaar worden de termen 'man' en 'vrouw' in het dagelijks spraakgebruik zelden gebruikt.[bron?]

Een jongen is een mannelijk kind. Velen associëren het woord man met een zeker verantwoordelijkheidsgevoel waar jongere mannen nog niet klaar voor zijn; anderen voelen zich juist te oud om nog jongen te worden genoemd. Dat is voor veel mensen een reden geen van beide termen te gebruiken om een jonge man mee aan te duiden: het schatten van de leeftijd en de mate van verantwoordelijkheid zijn namelijk factoren die het gebruik van de termen jongen of man bemoeilijken. Sommigen geven dan ook de voorkeur aan het woord jongeman, een tussenterm waarmee mannen worden aangeduid die aan het einde van de puberteit zitten.

Geslacht en ontwikkeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Secundaire geslachtskenmerken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De lichamelijke veranderingen van een man vinden plaats tijdens en na de puberteit, de periode waarin een jongen zich ontwikkelt tot een volwassen man. In de puberteit ontwikkelen zich de volgende secundaire geslachtskenmerken:

Voortplantingssysteem[bewerken]

man - vrouw, detail uit de afbeelding aan boord van Pioneer 11

Een mannelijke mens heeft een enkel X-chromosoom en een Y-chromosoom, en wordt gekenmerkt door de volgende geslachtsorganen:

Zie ook[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek