Man from Atlantis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Man from Atlantis
Patrick Duffy als Mark Harris in Man From Atlantis
Genre drama/sciencefiction
Speelduur 42-44 minuten per aflevering
Bedenker Lee H. Katzin
Hoofdrollen Patrick Duffy
Belinda Montgomery
Alan Fudge
Dean Santoro
Art Lund
Victor Buono
Land van oorsprong Verenigde Staten
Uitzendingen
Start 22 september 1977
Einde 6 juni 1978
Afleveringen 17
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep NBC
Man from Atlantis Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Man van Atlantis was een kortlopende serie, als navolging van een succesvolle televisiefilm die op 1 maart 1977 werd uitgezonden.

Patrick Duffy speelt in deze serie Mark Harris, een overlevende van het verloren continent Atlantis. Harris heeft bovenmenselijke krachten, zo kan hij onder water ademhalen en extreme dieptedruk weerstaan. Hij trekt de aandacht van een geheime organisatie die in een futuristische onderzeeër (de Cetacean) de dieptes van de oceaan onderzoeken. Gebruikmakend van zijn krachten, vecht Harris tegen het kwaad. Hij moet het opnemen tegen onder andere Mr. Schubert (Victor Buono), een schurk die zowel in de serie als in de film te zien is.

Harris krijgt begeleiding van Dr. Elizabeth Merrill (Belinda Montgomery), de vrouwelijke bijrol (deze rol is duidelijk losjes geïnspireerd door het stripfiguur Betty Dean uit het stripboek Timely-Atlas van rond 1940. Betty Dean speelde het vaak klaar om Prins Namor te kalmeren, wanneer hij zich kwaad maakte om het gedrag van de mensen aan de oppervlakte). De rol van Dr. Elizabeth is in zowel de film als in de serie hetzelfde en in beide gevallen zijn er sterke gelijkenissen wat betreft de romantische interesse onder het oppervlak. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat De Man van Atlantis eigenlijk een Namor-serie zou moeten zijn. Namor zélf is een "man van Atlantis" (eigenlijk een koning) in het Marvel-stripverhaal en artiest Frank Robbins zou betrokken zijn geweest bij beide karakters uit de jaren 70.

In Nederland is de serie uitgezonden door de TROS, van 15 juni 1978 tot 5 september 1980. Merkwaardig genoeg is Man van Atlantis de eerste Amerikaanse televisieserie die in 1980 in de Volksrepubliek China werd uitgezonden. Ook in Brazilië is de serie uitgezonden onder de titel O Homem do Fundo do Mar (De man uit de diepzee). Het heeft een kleine cult teweeggebracht die vaak betrekking had op de sciencefictionfans in de jaren 70. De serie is nooit op dvd uitgebracht.

De snelle stopzetting van de serie gaf Patrick Duffy de gelegenheid om in de serie Dallas mee te spelen, wat hij dertien jaar deed. Belinda Montgomery ging ook voor een langere tijd in een soortgelijke serie spelen, onder andere in Dallas.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]