Man zonder naam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De man zonder naam is een personage dat figureert in de drie films van de dollarstrilogie van Sergio Leone. Hij wordt gespeeld door Clint Eastwood. De man wordt door anderen aangeduid als "Monco" of "Blondie", maar noemt zelf nooit zijn naam.

Kenmerken[bewerken]

De man zonder naam vertegenwoordigt enkele kenmerken van de archetypische cowboy: hij is dapper, onafhankelijk, en zeer vaardig in het schieten met een revolver. Tegelijkertijd heeft hij ook een aantal karaktertrekken die duidelijk afwijken van het traditionele cowboy-archetype. De man zonder naam is niet geïnteresseerd in het dienen van "de goede zaak" , maar handelt vanuit geldzucht. In A Fistful of Dollars is hij een huurling; in For a Few Dollars More is hij premiejager; en in The Good, The Bad and The Ugly is hij schattenjager.

De man zonder naam spreekt met weinig woorden, heeft een laconieke houding en gebruikt vaak een list om uit moeilijke situaties te komen. Tegenover de autoriteiten zoals het leger en de sheriffs heeft hij een ambivalente houding; hij dient hen als hem dat uitkomt, maar ontvlucht hen als dat beter uitkomt. Alleen met mensen die in uiterste nood zitten heeft hij compassie. Door deze karaktertrekken is de man zonder naam vergelijkbaar met personages uit de schelmenroman.

In andere films[bewerken]

Eastwoods vertolking van de man zonder naam heeft invloed gehad op diverse latere westerns. In Leones Once upon a Time in the West is de rol van Harmonica duidelijk gebaseerd op Eastwoods man zonder naam. Leone had de rol van Harmonica ook oorspronkelijk aan Eastwood toebedacht, maar deze wees de rol af.

In Eastwoods eigen High Plains Drifter (1973) is de vreemdeling duidelijk gebaseerd op de man zonder naam uit de Dollarstrilogie. Ook Preacher in Pale Rider (1985), eveneens van Eastwood, heeft veel overeenkomsten met de man zonder naam.