Man zonder naam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De man zonder naam is een personage dat figureert in de drie films van de dollarstrilogie van Sergio Leone. Hij wordt gespeeld door Clint Eastwood. De man wordt door anderen aangeduid als "Monco" of "Blondie", maar noemt zelf nooit zijn naam.

Kenmerken[bewerken]

De man zonder naam heeft kenmerken van de archetypische cowboy: hij is dapper, onafhankelijk, en zeer vaardig in het schieten met een revolver. Tegelijkertijd heeft hij ook een aantal karaktertrekken die duidelijk afwijken van het traditionele cowboy-archetype: hij is niet geïnteresseerd in het dienen van "de goede zaak" , maar handelt vanuit geldzucht. In A Fistful of Dollars is hij een huurling; in For a Few Dollars More is hij premiejager; en in The Good, The Bad and The Ugly is hij schatjager.

De man zonder naam spreekt weinig, heeft een laconieke houding en weet zich vaak op onverwachte wijze uit moeilijke situaties te redden. Tegenover autoriteiten zoals sheriffs en het leger heeft hij een ambivalente houding; hij dient hen als hem dat past, maar ontvlucht hen als dat beter uitkomt. Alleen met mensen die in uiterste nood verkeren heeft hij compassie. Door deze karaktertrekken is de man zonder naam vergelijkbaar met personages uit de schelmenroman.

In andere films[bewerken]

Eastwoods vertolking van de man zonder naam heeft invloed gehad op diverse latere westerns. In Leones Once upon a Time in the West is de rol van Harmonica duidelijk gebaseerd op Eastwoods man zonder naam. Leone had de rol van Harmonica ook oorspronkelijk aan Eastwood toebedacht, maar deze wees de rol af.

In Eastwoods eigen High Plains Drifter (1973) is de vreemdeling duidelijk gebaseerd op de man zonder naam uit de Dollarstrilogie. Ook Preacher in Pale Rider (1985), eveneens van Eastwood, heeft veel overeenkomsten met de man zonder naam.