Mancave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een mancave (of man cave) is een plek waar mannen hun hobby of favoriete bezigheden kunnen beoefenen. Vaak is het een zolderkamer of garage, die helemaal naar hun smaak is ingericht. Het is een term die vooral in Angelsaksische landen als de USA, Australië en Nieuw-Zeeland gebruik wordt maar die steeds meer in Nederland en België te horen is.

Voorbeeld van een mancave

Inrichting[bewerken]

Er zijn twee soorten mancaves te onderscheiden, een hobbyruimte en een ontspanningsruimte. In de eerste draait het allemaal om de hobby van de man zoals modelbouw, modelspoor of elektronica waarbij de ruimte soms een rommelige uitstraling heeft en vol losse onderdelen ligt. Voor de man in kwestie ligt alles echter op de juiste plek en kan hij alles ook direct vinden.

In de tweede variant gaat het om een ruimte die – vaak tot in details – is omgebouwd ter ontspanning en vermaak. Denk hierbij aan een filmfanaat die een bioscoopzaal heeft nagebouwd met professionele beamer/projector, scherm en stoelen. Of een sportfan die zijn mancave helemaal in de stijl van zijn favoriete club heeft ingericht om vanaf een kleine, zelfgebouwde "tribune" met vrienden naar wedstrijden op een groot scherm te kijken.

Nut[bewerken]

Volgens sommige psychologen komt het het huwelijk ten goede als mannen een plek voor zichzelf hebben, waar ze zich in kunnen terugtrekken uit de dagelijkse stress om even te ontspannen door middel van een hobby, sport kijken of videogames spelen. Onder andere psycholoog en schrijver Scott Haltzman deelt deze opvatting.