Mancave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een mancave (of man cave) is een plek waar mannen hun hobby of favoriete bezigheden kunnen beoefenen. Vaak is het een zolderkamer of garage, die helemaal naar hun smaak is ingericht. Het is een term die vooral in Angelsaksische landen als de USA, Australië en Nieuw-Zeeland gebruik wordt maar die steeds meer in Nederland en België te horen is.

Inrichting[bewerken]

Er zijn meerdere soorten mancaves te onderscheiden, zo kan een mansave zijn ingericht als hobbyruimte en/of ontspanningsruimte.

Is de mancave ingericht als hobbyruimte dan draait alles om de hobby van de man zoals bijvoorbeeld modelbouw, modelspoor of elektronica waarbij de ruimte soms een rommelige uitstraling heeft en vol losse onderdelen ligt. Voor de man in kwestie ligt alles echter op de juiste plek en kan hij alles ook onmiddellijk vinden.

Ook kan de mancave gebruikt worden voor ontspanning en vermaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een filmfanaat die een bioscoopzaal heeft nagebouwd met professionele beamer/projector, scherm en stoelen. Of een sportfan die zijn mancave helemaal in de stijl van zijn favoriete club heeft ingericht om vanaf een kleine, zelfgebouwde "tribune" met vrienden naar wedstrijden op een groot scherm te kijken. Of een muziekfanaat die de Cave goed geïsoleerd heeft, voorzien van een uitgebreide geluidsinstalatie en aandacht besteed heeft aan de akoestiek.

Nut[bewerken]

Volgens sommige psychologen komt het het huwelijk ten goede als mannen een plek voor zichzelf hebben, waar ze zich in kunnen terugtrekken uit de dagelijkse stress om even te ontspannen door middel van een hobby, sport kijken of videogames spelen. Onder andere psycholoog en schrijver Scott Haltzman deelt deze opvatting.